Afval en duurzaamheid

Afvalarme evenementen

Wie een evenement organiseert, moet ook steeds een oplossing voor het afval zoeken. Hiervoor kan je als organisator gebruik maken van een privé-firma of van de evenementcontainers van de stad. Voor deze laatste betaal je 10 of 25 euro per container, afhankelijk van de grootte. Je betaalt bovendien per kilogram opgehaald afval (0,10 euro voor GFT en 0,24 euro voor restafval).

Gelukkig kan je veel afval gemakkelijk voorkomen. Enkele tips:

  • Gebruik herbruikbare bekers of echte glazen in plaats van wegwerp.
  • Gebruik echte borden of kampeerborden in plaats van wegwerpborden.
  • Gebruik stoffen tafelkleden in plaats van papieren.
  • Leg standhouders op dat ze zelf een vuilbak moeten meebrengen voor de inzameling van het afval dat door de consumptie van hun eten en drank ontstaat.
  • Spreek met de standhouders duidelijk af dat de standplaats op het einde van het evenement proper achtergelaten moet worden.
  • Vraag aan de bezoekers om hun afval in de afvalcontainers te werpen in plaats van op de weg.


Meer informatie over afvalarme evenementen vind je bij OVAM. Zij hebben veel evenementen begeleid, zowel grote als kleine, en dus veel ervaring opgedaan.

Herbruikbare bekers

Het is verboden om drank te serveren op jouw evenementen in wegwerpbekers (tenzij je garandeert dat 90 % van de eenmalige verpakking gescheiden wordt ingezameld voor recyclage). Meer informatie vind je op https://www.ovam.be/degroenevent.

Erkende Herentalse verenigingen kunnen via de stad herbruikbare bekers lenen. De stad werkt hiervoor samen met Kaliber.