Omgevingsvergunning

Sinds 1 januari 2018 spreken we in Vlaanderen niet meer over een stedenbouwkundige vergunning (bouwvergunning) of milieuvergunning, maar over een omgevingsvergunning. U kunt dus alleen nog een omgevingsvergunning aanvragen.
 
U hebt onder meer een omgevingsvergunning nodig voor de bouw van een woning, de verkaveling van een grond of voor bijvoorbeeld de exploitatie van een carwash. Maar wist u dat u ook voor werken aan en rond uw woning vaak een omgevingsvergunning nodig hebt? Die regels kunnen verschillen van straat tot straat.
 
Speel op veilig en informeer uzelf
 
Wilt u graag uw huis en tuin aanpassen? En wilt u weten voor welke ingrepen u wel of niet een omgevingsvergunning nodig hebt? Informeer u dan eerst, ook als dat gaat om kleine werken! Want als u voor werken waarvoor een omgevingsvergunning nodig is, geen vergunning hebt aangevraagd, dan kunt u zich onder meer aan een boete verwachten. Voor een aantal werkzaamheden volstaat het om een stedenbouwkundige melding in te dienen.
 
Denkt u eraan om een afdak te plaatsen? Wilt u graag een tuinhuis in uw tuin ? Of is er een boom die u wilt laten kappen? Deze en nog veel meer aanpassingen en werken vindt u hieronder terug in onze voorbeelddossiers. Vindt u hier geen antwoord op uw vraag, neem dan contact op met de dienst omgeving van de stad Herentals.