Verhoogde tegemoetkoming

Mensen met een beperkt inkomen kunnen recht hebben op de verhoogde tegemoetkoming.  Normaal gezien wordt die tegemoetkoming automatisch toegepast door uw ziekenfonds.  U hebt dan ziekenfondsklevertjes met een nummer dat eindigt op 1. Als u dit niet hebt, maar denkt dat u ook recht hebt op de verhoogde tegemoetkoming, vraag dat dan zeker na bij uw ziekenfonds. 

De inkomensgrenzen zijn op 01.01.2020: bruto belastbaar gezinsinkomen lager dan 19.335,92 euro, verhoogd met 3.579,60 euro per bijkomend gezinslid.  Wie dit recht geniet, krijgt volgende voordelen:

 • regeling derde betaler: u betaalt bij uw huisarts alleen het remgeld en dat is 1 euro als u een globaal medisch dossier hebt, anders 1,5 euro.
  Dit geldt alleen voor huisartsen die geconventioneerd zijn, dat wil zeggen artsen die een akkoord hebben met een ziekenfonds.
 • terugbetaling ziektekosten: uw ziekenfonds betaalt u meer terug voor een bezoek aan dokter, tandarts, specialist,…  Ook bij aankoop van sommige geneesmiddelen krijgt u meer terug.
 • hospitalisatie: je betaalt een lager persoonlijk aandeel in verblijfskosten voor een gemeenschappelijke kamer of 2-persoonskamer
 • maximumfactuur (MAF): als uw ziektekosten tijdens een kalenderjaar boven de 477,54 euro gaan, dan krijgt u automatisch voor de daaropvolgende prestaties het remgeld volledig terugbetaald door uw ziekenfonds. U moet dus wel in orde zijn met uw bijdragen!
 • zorgverzekering: u betaalt 27 euro per persoon in plaats van 54 euro voor de Vlaamse zorgverzekering
 • korting op diftar-factuur: het stadsbestuur geeft maximum 10 euro korting op je diftarfactuur.  Dit gebeurt automatisch
 • UiTPAS Kempen met kansentarief: u krijgt korting op culturele activiteiten en sportactiviteiten die stad Herentals organiseert.
 • trein: reizigers met een beperkt beroepsinkomen of een verhoogde tegemoetkoming in de terugbetaling van gezondheidszorg en senioren krijgen korting. Zoek alle info op  https://www.belgiantrain.be.
 • bus: met een bewijs van verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds kunt u in de Lijnwinkel een Omnipas of BuzzyPazz waarmee u een heel jaar met de bus en de tram van De Lijn kunt rijden.  LET OP: voor De Lijn moet je een speciaal aanvraagformulier invullen. https://www.delijn.be/nl/vervoerbewijzen/abonnementen/omnipas.html.
 • provinciebelasting: u betaalt geen provinciebelasting. Krijgt u toch een brief, kleef dan een klevertje van uw ziekenfonds er op en stuur de brief terug
 • verwarmingstoelage: als u met mazout (stookolie) verwarmt, dan hebt u recht op een tussenkomst van het verwarmingsfonds bij aankoop van maximum 1.500 liter per jaar. U moet deze toelage aanvragen bij de sociale dienst binnen de 60 dagen na de levering!

Blijven uw gezondheidskosten nog te hoog, ondanks de verhoogde tegemoetkoming?  Ga dan eens langs bij de sociale dienst van uw ziekenfonds of van het OCMW.  Vraag na of u al uw rechten hebt uitgeput.