Vuurwerk

Ik knal zonder vuurwerk

Sinds 26 april 2019 is het in Vlaanderen verboden om vuurwerk af te steken en om wensballonnen op te laten. Doet u dit toch, dan kunt u een GAS-boete krijgen. De brandweer legt uit waarom.
 
Zowel bij het afsteken zelf als bij het oprapen van gebruikt vuurwerk kunt u gewond raken. Volgens de cijfers van Stichting Brandwonden is het aantal ongevallen met lichamelijke letsels in 2018 meer dan verdubbeld ten opzichte van 2016: van 48 naar 108.
 
Bovendien is ook het risico op brand erg groot, niet alleen bij het afsteken van vuurwerk maar ook bij het oplaten  van wensballonnen. Uw wensballon kan terechtkomen op een woning of een tuinhuis, waar het brandende kaarsje veel schade kan veroorzaken.
 
Vergeet ook niet dat dieren heel gevoelig zijn voor harde geluiden. Ze schrikken en panikeren erdoor. Er zijn tal van verhalen over weglopende honden en uitbrekende paarden die op de openbare weg terechtkomen. Vorig jaar kwam in Genk zelfs een kameel om het leven, toen hij in paniek van het vuurwerk wegliep en zijn nek brak. 
 
Ten slotte komt er bij het afsteken van vuurwerk veel fijnstof in de lucht. Dit kan gevaarlijk zijn voor mensen met gevoelige luchtwegen. Maar dat is niet het enige probleem: 90 procent van dat fijnstof komt in de bodem en in het riool terecht, en zorgt ook daar voor een enorme vervuiling. 

Momenteel vermeld de politiecodex dat u in de nacht van oud- naar nieuwjaar tussen 23.45 uur en 00.45 uur vuurwerk mag afsteken zonder toelating van de burgemeester. Dit is echter in strijd met de hogere wetgeving. De politiecodex wordt aangepast.