×

Naaldbomen op begraafplaats Morkhoven moeten weg om veiligheid te garanderen

Gepost op vrijdag 2 februari 2024

Het stadsbestuur kapt acht naaldbomen op de begraafplaats van Morkhoven.

Deze dringende maatregel is noodzakelijk omdat de naaldbomen de stabiliteit van de muur aantasten. De bomen moeten dan ook verdwijnen om de veiligheid van bezoekers en de integriteit van de begraafplaats te kunnen blijven garanderen.

Het team groen van het stadsbestuur zal ervoor zorgen dat de bomen op een veilige en gecontroleerde manier worden geveld. De gekapte naaldbomen zullen niet verloren gaan. In de eerste plaats zullen de bomen worden gecompenseerd op een nieuwe bestemming.

Bovendien plant het bestuur in de toekomst de aanplant van nieuwe bomen op de begraafplaats in Morkhoven, waardoor de groene omgeving behouden blijft en zelfs verder wordt versterkt.

Update 2 februari 2024

Tijdens de werkzaamheden is op vrijdagochtend 2 februari een deel van de muur tussen het oude en nieuwe deel van de begraafplaats ingestort. De muur in metselwerk was vorig jaar al gedeeltelijk verzakt, maar werd gestut als tijdelijke maatregel, totdat de naaldbomen, die tegen de muur drukken, zouden worden gekapt. Vermoedelijk door de trilling van de houtversnippermachine is de muur ingestort.

Er zijn geen graven beschadigd en niemand is gewond geraakt. De kappingswerken zullen verder worden uitgevoerd en nadien zullen de resten van de bakstenen muur worden opgeruimd en afgevoerd. In het masterplan begraafplaatsen is opgenomen om deze muur te herstellen en columbariumnissen te integreren. Die werken zijn voorzien om nog dit jaar uit te voeren.