×

Boswerkzaamheden rond Toeristentoren

Gepost op dinsdag 23 augustus 2022

Vanaf september tot eind dit jaar vinden er onderhoudswerkzaamheden plaats in de bossen rond de Toeristentoren. Zieke en onderdrukte bomen moeten plaatsmaken om jonge bomen meer kansen te geven. Zo krijgen we een gevarieerd, waardevol en robuust bos, waar bomen in verschillende soorten en met verschillende leeftijden door elkaar heen kunnen groeien.

Door licht te creëren, kunnen toekomstbomen volop uitgroeien tot dikke bomen. Ook kunnen inheemse bomen, struiken en planten kiemen op lichtrijke plekken. Het uitdunnen van het oorspronkelijke bos gebeurt zo gevarieerd mogelijk: op sommige plaatsen meer, op andere minder.

Langs de bospaden worden op verschillende plekken interne bosranden gecreëerd.  Deze smalle open zones zorgen voor licht, wat goed is voor de ontwikkeling van struiken, grassen en kruiden. En daar profiteren tal van dieren van, zoals vlinders en kevers, maar ook planten.

In een bos zijn niet alleen de levende bomen van belang. Ook ‘dood hout’ is nodig voor planten, dieren, paddenstoelen en bacteriën die het als woonplaats of voedselbron gebruiken. Een derde van de dieren en planten in een bos is afhankelijk van dood hout, als voedingsbron of nest- of schuilplaats. Daarom blijven op sommige plaatsen dode bomen staan. Ook de takken blijven na het bosonderhoudswerk liggen. 

De boswerkzaamheden zijn voor het eind van het jaar beëindigd. Tot dan is er hinder voor de bosgebruikers. Voor meer info kunt u terecht bij taxandria@vlaanderen.be.