Klimaatbestendige natuur

De klimaatverandering zal een invloed hebben op onze natuur; opwarming, meer extremen, droogte en stortbuien zijn maar enkele invloeden waar onze natuur mee zal moeten omgaan. Wij kunnen de natuur helpen door in te zetten op groen-blauwe netwerken en biodiversiteit. Dat zorgt er namelijk voor dat soorten meer mogelijkheden hebben om zich aan te passen of te verplaatsen.

De stad zet in op deze groen-blauwe netwerken. We verbinden natuurgebieden en maken groene stapstenen in de stad. Verder planten we ook bos aan en hierbij denken we ook aan de klimaatverandering. We plaatsen bomen die tegen droogte en het toekomstige klimaat kunnen, want een boom plant je voor een lange tijd.

Als we denken aan biodiversiteit mogen we onze insecten, en in het speciaal onze bijen, niet vergeten! Deze kleine beestjes voeren tal van taken uit voor ons, denk maar aan de bestuiving van fruitbomen. Vanuit de stad proberen we daarom zoveel mogelijk in te zetten op biodivers, bijvriendelijk groen.

Uw tuin kan ook deel uitmaken van de klimaatbestendige natuur en de groene stapstenen van de stad. Voorzie een biodiverse tuin met natuurlijke compost, bloemen en schaduw. Maak van uw tuin een plek waar de kleine beestjes graag vertoeven, ze hebben zo veel te bieden. Ook u hebt een voordeel aan een klimaatbestendige tuin, zo zal uw tuin minder leiden onder de droogte en zal u meer bijen, vlinders en vogels kunnen spotten.

Vergeet ook uw voortuin niet! Maak van uw voortuin een onderhoudsvriendelijke groene oase waar hemelwater op natuurlijke manier kan infiltreren.

Let op: de website is nog in ontwikkeling en wordt systematisch aangepast. Zo worden systematisch de links naar de gemeentelijke projecten en externe websites gecontroleerd en toegevoegd.