Stadsarchief
Dienst

Het stadsarchief van Herentals bevindt zich in de voormalige infirmerie van het Augustijnenklooster (Augustijnenlaan 1) in Herentals. 
 
Maak een afspraak
 
Het stadsarchief is open voor opzoekingen, maar enkel op afspraak. U kunt een afspraak maken via archief@herentals.be of tel. 014-21 28 00. 
 
  • Er is één persoon toegelaten per afspraak.
  • U kunt een afspraak maken voor maximum één dagdeel (9 tot 12 uur of 13 tot 16 uur) en dit op dinsdagnamiddag, woensdagvoormiddag, vrijdagvoormiddag en vrijdagnamiddag.
  • Bestel de te consulteren archief- en collectiestukken bij voorkeur op voorhand. 
Komt u ter plaatse, volg dan de hygienische maatregelen. Vanaf 11 juli bent u ook verplicht om een mondmasker te dragen.
 
Collecties en archieven
 
Het stadsarchief bewaart de historische archieven en de erfgoedcollecties van de stad Herentals en van de (historische) inwoners. 
Een overzicht van de archieven en collecties vindt u in het archievenoverzicht.
 
De archieven en collecties worden systematisch in het archiefbeheersysteem van de stad Herentals geregistreerd. Te gepasten tijde wordt dit systeem als website gepubliceerd. Tot dan kunt u zich wenden tot de gedrukte inventarissen die u in de leeszaal – of op verzoek digitaal – kunt raadplegen. 
 
Nuttige websites
 
Schenken
 
Het stadsarchief bewaart naast de administratieve en openbare archieven ook heel wat private archieven en erfgoedobjecten die door (Herentalse) inwoners, verenigingen of lokale bedrijven werden geschonken. 
 
Beschikt u over archiefmateriaal en objecten met erfgoedwaarde – zoals oude foto’s, kaarten en plannen, maar evengoed een lokaal bedrijfsarchief – of over objecten die te maken hebben met bijzondere gebeurtenissen uit het verleden, dan kunt u ze aan de stad Herentals schenken. 
 
Het stadsarchief zorgt ervoor dat de stukken in goede omstandigheden bewaard worden voor toekomstige generaties. Tegelijkertijd maakt het stadsarchief de stukken toegankelijk voor hedendaags onderzoek. 
 
Raadplegen van niet-openbare archieven
 
Het stadsarchief bewaart ook hedendaagse administratieve en private archieven waarvan de beperking op de openbaarheid nog niet verstreken is. In bepaalde omstandigheden kunt u toch informatie uit deze archieven verkrijgen. Daarvoor dient u een gemotiveerde aanvraag in via info@herentals.be.