Schoolstraat

Update 8 februari
Er is geen schoolstraat in de week van 8 tot 12 februari.
 
Update 15 december
Op 17 en 18 december is er geen schoolstraat. 
 
Update 30 november

kOsh Ieperstraat heeft de middagpauze ingekort, waardoor leerlingen in de namiddag vroeger naar huis kunnen. Dit heeft twee corona-voordelen: er zijn minder contactmomenten onder de middag en in de namiddag vertrekken leerlingen gespreid naar huis. De schoolstraat is daarom enkel ’s morgens van kracht. 

Update 17 maart

Wegens de sluiting van scholen als federale maatregel tegen het coronavirus wordt de schoolstraat tijdelijk geschrapt.

Oorspronkelijk bericht

We vinden allemaal de veiligheid van kinderen belangrijk. In overleg met de scholen werd de Sint-Jansstraat en de Bergenstraat, in het gedeelte tussen Sint-Jansstraat en Scheppersstraat ingericht als schoolstraat. De schoolstraat betekent een veiligere schoolomgeving voor voetgangers, fietsers, ouders, leerkrachten en inwoners. 

Deze proefopstelling liep van 4 november 2019 tot de kerstvakantie en daarna tot de lockdown vanwege het coronavirus. Uit de tussentijdse evaluatie van eind december blijkt dat de schoolstraat de verkeersveiligheid voor fietsers en voetgangers aanzienlijk heeft verbeterd. De stad liet daarom de schoolstraat tot het einde van het schooljaar 2019-2020 lopen. Omdat vanaf maart 2020 het coronavirus de proefstelling niet meer mogelijk maakte, is er beslist om komend schooljaar de proefstelling opnieuw te laten doorlopen.

De stad haalde uit de tussentijdse evaluatie ook een aantal belangrijke aandachtspunten voor de buurt, waar we zowel op korte en als op lange termijn een oplossing voor zullen vinden. Enkele belangrijke aandachtspunten zijn de bewonerskaart in de Engelse Wijk en het autoverkeer op het kruispunt Bergenstraat-Gildenlaan. 

Waar?

De schoolstraat is van kracht in de Sint-Jansstraat en in de Bergenstraat, in het gedeelte tussen Sint-Jansstraat en Scheppersstraat.  Op het einde van dit schooljaar evalueert de stad de schoolstraat opnieuw. Dan beslissen we ook om deze maatregel wel of niet volgend jaar toe te passen.

Wanneer?

  • Bij het begin van de schooldag, tussen 8.15 uur en 8.30 uur
  • Bij het einde van de schooldag, tussen 15.35 uur en 15.50 uur (op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag) en tussen 12.05 uur en 12.20 uur (op woensdag)
  • Tijdens de examenperiode is de schoolstraat enkel bij het begin van de schooldag van kracht.

Wat betekent de schoolstraat voor u?

Tijdens de schoolstraat mag bij het begin en het einde van de schooldag de straat voor een korte tijd enkel gebruikt worden door fietsers, bromfietsers en voetgangers. Zo kunnen zij op een veilige manier op school aankomen of weer vertrekken naar huis. We vragen een kleine inspanning van u om hier een veilige gewoonte van te maken. In ruil krijgt u een rustige straat.

De stad vraagt daarom aan de leeringen en het personeel van de scholen om zoveel mogelijk te voet of met de fiets naar school te komen. Wie toch met de auto komt, kan parkeren op de parkeerterreinen van Carrefour of Aldi aan de Noorderwijksebaan. Deze bevinden zich op wandelafstand van de school. 

Veelgestelde vragen