Natuurwandelingen met een gids

De groene omgeving van Herentals leent zich uitstekend voor een fikse natuurwandeling. Je kan zelf op pad met het wandelnetwerk Kempense Heuvelrug, maar de Herentalse natuurgidsen bieden ook een brede waaier aan thematische natuurwandelingen aan. Een wandeling duurt ongeveer twee uur en kost 60 euro per groep. Elk extra half uur kost 15 euro. Per reservatie wordt er een administratieve kost aangerekend van 5 euro.

Aanbod voor scholen

Een natuurwandeling voor scholen kost 34 euro. Per reservatie wordt er een administratieve kost aangerekend van 5 euro.

Natuureducatief programma op de Brink

De leerlingen worden in groepen opgedeeld en doen een drietal activiteiten: wateronderzoek, microscopisch onderzoek van het leven in het water en een onderzoek naar leven in het bos. Alles gebeurt onder deskundige leiding van een natuurgids. Door een doorschuifsysteem kunnen tot zestig leerlingen tegelijk aan de slag gaan. Voor grotere groepen wordt een aparte regeling uitgewerkt. Het programma vindt plaats op jeugdverblijfcentrum Hopper de Brink (Bosbergen 1). Er is een programma voor het basisonderwijsen voor het secundair onderwijs. 

Reservatie via de Brink:  014-21 15 33,  brink@hopper.be

Peertsbos

Het Peertsbos werd door de natuurgidsen al in 1981 uitgekozen als ideaal familie- of bosklassennatuurbelevingsbos. Het relatief oude loofbomenwoud met zijn dikke eiken en beuken en de rijke onderbegroeiing zorgen voor een grote variatie aan planten en dieren. Vogels als spechten en boomklevers voelen zich er helemaal thuis.

Moerven

Het Groot Moerven is een mooie waterplas met in de zomer honderden bloeiende waterlelies. Net voor het Moerven passeren we het Galgenbergven waar de boomvalk op libellen jaagt en waar je vanop de Galgenberg een mooi uitzicht hebt over de miljoenen jaren oude paraboolduin.

Kruisberg en Toeristentoren

Met zijn oudste kruisweg van het land en zijn hoogste heuvels van de Kempen is het de zondagswandeling bij uitstek. De kinderen kunnen er ravotten op de zanderige heuvels terwijl de ouders verpozen met een drankje aan de voet van de uitkijktoren. Vanop de toren kijk je uit over een groot deel van de Kempen.

Heiberg

Heide, berg en bos, dat is wat je mag verwachten, met hier en daar een waardevol vennetje en een verscheidenheid aan planten en dieren als reeën en vossen. Ook paddenstoelen en mossen zijn er goed vertegenwoordigd. Dit zeer uitgestrekte gevarieerde wandelgebied is een must voor de stevige stapper en natuurgenieter.

Snepkensvijver

De Snepkensvijver is het eerste en oudste natuurreservaat van Vlaanderen. Het is beperkt toegankelijk maar er is een mooie vogelkijkhut van waaruit je het hele gebied kan aanschouwen. Het is rijk aan watervogels en de overvloed aan gagelstruiken geeft het gebied een zacht purperen kleur. Vergeet vooral jouw verrekijker niet!

Hellekens

De Hellekens is een nog jong maar prachtig wandelgebied met avontuurlijke tintjes zoals een metalen hangbrug over de rivier en een wandelbrug door de rivier onder een brug door. Voor jong en oud een belevenis. Verder kent het gebied een verscheidenheid aan kleine landschappen en waterpartijen met ijsvogels, kikkers en eenden.

Roest

De wandelweg is een natuurtocht met sporen van erfgoed. Je volgt voor een groot deel het traject van het vroegere Kempens Kanaal dat hier rond 1850 werd aangelegd. Een aantal verbouwde sashuizen en een voormalige afspanning zijn hier getuigen van.

De roestwandeling is 5 kilometer lang. Je kan een gratis brochure met de wegbeschrijving bekomen bij de dienst cultuur en toerisme of downloaden.

Oude Belgen op de Heuvelrug

Oude Belgen op de Heuvelrug is een afwisselende natuur- en erfgoedwandeling over de Kempense Heuvelrug. Je wandelt langs de geologie van de stijlrand naar de restanten van ijzertijdakkertjes. Daarbij passeer je het kleinste hoogveentje van Vlaanderen en stap je terug over oude karrensporen en langs verborgen loopgraven uit de laatste oorlog.
 
De wandeling is ongeveer 5 kilometer lang en duurt 2 uur. Een uitbreiding is mogelijk, dan ben je ongeveer 3 uur onderweg. Vertrekken kan aan tenniscentrum Ter Heyde of café De Kluis.