×

Word nu een bijenheld!

Een bezige bij, zoemend van bloem tot bloem wordt gelokt door een vrolijk pallet aan geuren en kleuren. Lokken ze ook uw aandacht? Dat is maar goed ook, want de bijen stellen het vandaag niet goed. De laatste jaren is de bijensterfte in onze streken alarmerend. Om dit halt toe te roepen is actie noodzakelijk. Daarom zijn campagnes zoals ‘Week van de bij’ elk jaar opnieuw van groot belang om de problematiek aan te kaarten.

Bijen zijn namelijk een onmisbare schakel in onze voedselproductie. Meer dan 75 % van alle planten (landbouwgewassen, fruitteelten en wilde planten) zijn afhankelijk van bestuiving door insecten. Zonder hun bestaan zouden veel zaden en vruchten verdwijnen uit uw winkelkar, zoals kersen, appelen, braambessen, frambozen en mango’s. Ook groenten zoals courgettes, paprika’s en avocado’s zijn volledig afhankelijk van de bestuiving van de bij.

Hoe helpt de stad?

De stad zet in op een bijenvriendelijk groenbeheer, wat zorgt voor een betere leefomgeving en meer biodiversiteit. Zo worden er nooit pesticiden gebruikt en gazon wordt vaker vervangen door bloemrijk grasland.  We verminderen het gebruik van eenjarige planten en kiezen voor vaste planten die veel beter zijn voor de biodiversiteit. Bomen en hagen snoeien we zo weinig mogelijk. Indien toch gesnoeid moet worden, gebeurt dit steeds na de bloei.

De stad doet jaarlijks mee met de ‘Maai Mei Niet’-actie waarbij we op veel plaatsen een maand niet zullen maaien. Hiernaast zet de stad ook in op een extensiever maaibeleid in het algemeen. Waar het kan, zal minder worden gemaaid. Ook zullen dit jaar insectenhotels verschijnen op verschillende bloemrijke plaatsen doorheen de stad.

Bed & breakfast voor bijen

Ambassadeurs Dominique Persoone en Britt van Marsenille vragen aan iedereen om hun eigen tuin in te richten als B&B voor bijen. De tiende editie van de Week van de Bij loopt van zondag 28 mei tot en met 4 juni.

Samen kunnen we de bij redden: voedsel en nestgelegenheid zijn de sleutelwoorden. Bijen houden van Voedsel in de vorm van stuifmeel en nectar van bomen, struiken en bloeiende kruiden. Voorzie vaste planten die afwisselend bloeien van het vroege voorjaar tot de late herfst. Zo vindt de bij voor en na de winter zeker voldoende voedsel, maar is uw tuin ook een thuis voor andere nuttige insecten. En uw tuin is het hele jaar door een leuk kleurenpallet. Gebruik ook nooit chemische bestrijdingsmiddelen.

Wist u dat u via de actie Behaag onze Kempen van IOK ook verschillende bloemplanten en bloembollen kunt aankopen? Elk najaar kunt u plantengoed aankopen. Op de bestelformulieren staat aangegeven welke planten bijvriendelijk zijn, zo is de keuze makkelijker.

Naast voedsel hebben wilde bijen ook een plekje nodig om te nestelen. Niet alle bijensoorten doen dit op dezelfde manier. Sommige soorten graven holletjes in de grond, anderen kruipen graag weg in dode stammen en takken. Wij kunnen voor extra nestgelegenheid zorgen door stukjes tuin braakliggend te houden of dode stukken hout te laten liggen. Of maak een leuk bijenhotel met veel buisjes en gaatjes in baksteen of hout. Niet alleen decoratief en leuk om te maken, maar u helpt er ook de solitair levende bijen mee, zoals de metselbij.

Kunt u zich een wereld zonder bestuivers en insecten inbeelden? De Europese Commissie maakte een Virtual Reality om deze toekomst te ontdekken: het Pollinator Park. Neem een kijkje op de website of ga er mee aan de slag in uw klas, school of buurt.