Fagot

De fagot is het grootste houten blaasinstrument. Omdat het zo groot is, heeft het een zeer diepe en warme klank. De eigenlijke grootte van een fagot is drie meter. Om deze buis een beetje makkelijk te kunnen bespelen, heeft men ze dubbel gevouwen.

Wil je eens zien en horen hoe dit instrument er echt uitziet en klinkt? Klik hier voor een filmpje.

Hoe wordt de fagot bespeeld?

De fagot is een rietinstrument, net zoals de klarinet, saxofoon en de hobo. De klank wordt gemaakt door op een dubbelriet te blazen.

Hoe kan ik een fagot meenemen?

De fagot bestaat uit verschillende delen om zo gemakkelijk in een koffer te kunnen steken. De fagot weegt ongeveer 3,5 kg.

Kopen of huren?

Een studie-instrument kost al snel 4000 euro. Daarom heeft de academie enkele instrumenten die ze verhuurt.

Is de fagot moeilijk te bespelen?

Fagotspelen vraagt geen sterke spieren of zware ademdruk, integendeel. Een negen- of tienjarige heeft voldoende grote handen om de fagot te bespelen. Na drie jaar oefenen, kunt u een niveau bereiken om lid te worden van een harmonieorkest. 

Speel ik enkel klassieke muziek op de fagot?

Van renaissance tot hedendaagse muziek, zelfs pop en rock behoren tot de mogelijkheden.

Waar kan ik terecht als fagottist?

Aangezien er vrij weinig fagottisten zijn, is de fagottist overal geliefd. Elke harmonie droomt er wel van om een fagottist te hebben. Verder hebt i buiten de academie de keuze uit symfonische (jeugd)orkesten en kamermuziekensembles (ook voor liefhebbers). In de academie maakt u deel uit van verscheidene samenspelgroepen en kamermuziekgroepen.

Wist u dat …

… de fagot behoort tot de lage houtblazers. Zo zorgt hij meestal voor de baslijn van een ensemble of voor tegenmelodieën. Af en toe wordt hij ook als solo-instrument gebruikt, vaak ook met een ‘humoristisch’ karakter.