Saxofoon

De saxofoon is gemaakt van koper maar behoort toch tot de familie van de houten blaasinstrumenten. Dit is omdat de saxofoon een kleppensysteem heeft en aan het mondstuk een houten riet bevestigd is (zoals bij de klarinet). Er bestaan veel verschillende soorten, maar de vier familieleden die het meest gebruikt worden zijn: sopraan, alt tenor en bariton (van klein naar groot, van hoog naar laag). De bekendste is de altsaxofoon.

Wil je eens zien en horen hoe dit instrument er echt uitziet en klinkt?

Hoe wordt de saxofoon bespeeld?

Om geluid uit de saxofoon te krijgen moet u lucht blazen tussen het riet en het mondstuk. Hierdoor trilt het riet en wordt een toon gevormd. Door met de vingers op de kleppen te drukken kunt u verschillende toonhoogtes spelen.

Hoe kan ik een saxofoon meenemen?

Er zijn verschillende soorten koffers. Tegenwoordig hebt ook allerlei koffers die u op uw rug kan dragen. Zo kunt u gemakkelijk met de fiets uw saxofoon meenemen. Er zijn zelfs rugzakmodellen met wieltjes aan.

Hoeveel kost een saxofoon?

Voor 1.000 tot 1.500 hebt u al een degelijk studie-instrument (altsaxofoon).

Kan ik een saxofoon huren?

Ja, in onze academie kunt u een saxofoon huren voor 34 euro per schooljaar.

Kan iedereen saxofoon leren spelen?

Zeker weten! U hoeft niet sterk te zijn, want een saxofoon wordt aan een band om uw hals gehangen. Er zijn zelfs veel soorten riemen: van een gewone draagband rond uw hals met/zonder nekkussen, tot diverse soorten harnassen en andere ergonomische systemen die het gewicht verdelen over de schouders.

Ook grote handen zijn geen noodzaak. Alle toongaten hebben kleppen, dus u hoeft zelf geen gaatjes dicht te houden.

Speel ik enkel klassieke muziek op de saxofoon?

Neen, de saxofoon is een veelzijdig instrument en heeft een enorme klankrijkdom. Van mooi en lieflijk tot hard en ruig. Daarom kunt u er vrijwel alle muziekgenres op spelen: van klassiek over jazz, pop, funk, blues, ….

Waar kan ik terecht als saxofonist?

In de academie is er een saxofoonensemble, metropoolorkest, een bigband en combo’s. Buiten de academie kunt u terecht in een harmonie of fanfare, maar ook in kamermuziekensembles en allerlei pop-rock & jazzformaties. Kortom: met een saxofoon in de hand, zet u verveling aan de kant!

Wist u dat…

… de saxofoon in de negentiende eeuw uitgevonden werd door Adolphe Sax, een Belgische instrumentenbouwer?