Contrabas

De contrabas is het grootste strijkinstrument dat de laagste tonen voortbrengt. Het is een snaarinstrument met vier snaren die aangestreken worden met een strijkstok of boog of getokkeld met de vingers. De vorm wijkt met de afhangende schouders enigszins af van de viool, altviool en cello.

Wil je eens zien en horen hoe dit instrument er echt uitziet en klinkt? Klik hier voor een filmpje.

Hoe wordt de contrabas bespeeld?

Zoals bij de viool en de cello drukken de vingers van de linkerhand de snaren in om de tonen hoger of lager te laten klinken. De strijkstok wordt vastgehouden in de rechterhand en beweegt over de vier snaren. De contrabas is zó groot dat de bespeler ervan moet staan of op een hoge kruk gaat zitten.

Kan ik een contrabas bespelen?

De contrabas groeit met u mee. Zoals bij de viool hebt u verschillende formaten (bvb 1/4, 1/2, 3/4). Kinderen kunnen al vanaf acht jaar met de contrabas beginnen, op voorwaarde dat hun handen groot genoeg zijn.

Hoeveel kost een contrabas?

Een nieuwe contrabas kunt u kopen vanaf 2.000 euro, maar tweedehands kan ook. Vraag altijd eerst advies aan uw leerkracht.

Kan ik een contrabas huren?

In de academie zijn er enkele 1/2 - 3/4 bassen ter beschikking om te huren.

Speel ik enkel klassieke muziek op de contrabas?

De stijlmogelijkheden zijn onbeperkt. De diepe, zware klank van de contrabas is het fundament van een klassiek symfonie- en strijkorkest. Ook in de jazz- en popmuziek vervult hij dezelfde rol, maar daar wordt het instrument meestal tokkelend bespeeld. (Ooit al van een wandelende bas gehoord?)

Waar kan ik terecht als contrabassist?

In de academie is er een strijkerensemble (waarin u terecht kunt vanaf M1). Buiten de academie hebt u de keuze uit symfonische (jeugd)orkesten en kamermuziekensembles (ook voor liefhebbers!), jazz en rockensembles. En ook in de harmonie zullen ze u met open armen ontvangen.

Wist u dat …

… de contrabas ook heel cool klinkt als solo-instrument? Er zijn heel leuke melodietjes geschreven voor contrabas. Zijn diepe tonen geven een zeer warme, aangename klank.