Cello

De violoncello, of kortweg cello, is in de familie van de snaarinstrumenten de grote broer van de viool, maar nog heel wat kleiner dan de contrabas. Ze bestaat uit een houten lichaam met hals en kop, met daarop vier snaren gespannen. Onderaan bevindt zich een uitschuifbare, stalen pin of punt om de cello op de grond te laten steunen.

Wil je eens zien en horen hoe dit instrument er echt uitziet en klinkt? Klik hier voor een filmpje.

Hoe wordt de cello bespeeld?

U plaatst de cello tussen de knieën en strijkt de snaren aan met een strijkstok (of boog) in de rechterhand, terwijl de vingers van de linkerhand de snaren indrukken om de verschillende toonhoogtes te vormen.

Hoe kan ik een cello meenemen?

In een speciale tas met een handvat. Een koffer kan ook: dit is veiliger, maar zwaarder. Eventueel kunt u de cello met de fiets meenemen, maar wees dan wel heel voorzichtig!

Hoeveel kost een cello?

Een nieuw instrument kunt u kopen vanaf 2000 euro. Of u nu een tweedehands of nieuw instrument koopt, u vraagt best eerst aan uw leraar om het instrument uit te testen.

Kan ik een cello huren?

In de academie kunt u een instrument huren voor 34 euro per schooljaar. Zoals bij de viool en de contrabas zijn er verschillende maten (1/2, 3/4, 4/4) naargelang hoe groot u bent.

Speel ik enkel klassieke muziek op de cello?

De stijlmogelijkheden zijn eigenlijk onbeperkt, maar meestal wordt de cello gebruikt in een klassiek orkest.

Waar kan ik terecht als cellist?

In de academie is er een strijkerensemble (waarin u terecht kunt vanaf M1). Daarnaast zijn er ook de kamermuziekensembles (vanaf H1). Buiten de academie hebt u de keuze uit symfonische (jeugd)orkesten en kamermuziekensembles (ook voor liefhebbers).

Wist u dat …

… de cello een zeer mooie, volle en rijke klank heeft, die de klankkleur van de menselijke stem zeer dicht benadert? In het orkest is de cello belangrijk: de ene keer in een begeleidende rol, een andere keer wordt de melodie gespeeld.