Zwerfkatten

Meldnummer
 
Verwilderde katten of zwerfkatten kunnen voor heel wat overlast zorgen. Wanneer u in de buurt zwerfkatten opmerkt, kunt u dit melden op het nummer 0476-35 42 85 (tijdens werkdagen).
 
Sterilisatieproject
 
Om het aantal zwerfkatten te beperken, heeft de stad een sterilisatieproject opgestart. Het project wordt gedragen door een groep vrijwilligers. De vrijwilligers vangen de katten op een diervriendelijke manier en brengen hen naar een lokale dierenarts. Daar worden de katten gecastreerd of gesteriliseerd. Zwaar zieke katten worden geëuthanaseerd. Na de castratie of sterilisatie plaatsen de vrijwilligers de katten terug op de plaats waar ze zijn gevangen. Als de eigenaar of de beheerder van de locatie bezwaar heeft, worden de zwerfkatten naar een dierenasiel gebracht.

Als de vrijwilligers niet voldoende tijd of middelen hebben om de zwerfkatten op te vangen, dan dragen ze de zwerfkatten over aan het stadsbestuur. Het stadsbestuur brengt de zwerfkatten dan naar het dierenasiel.
 
Maak uw tuin ongeliefd bij zwerfkatten
 
Ondervindt u hinder van zwerfkatten in uw tuin? Met wat geduld en een beetje geluk maakt u uw tuin minder aantrekkelijk voor katten en blijven ze na een tijdje weg.
 
Enkele tips:

  • Hertshoornolie verspreidt een onaangename geur. Doop een aantal takjes in de olie en steek ze, verspreid over de tuin, in de grond. De geur is ook hinderlijk voor mensen. Wees dus voorzichtig en probeer niet te morsen.
  • Mottenballen verspreiden een onaangename geur voor katten.
  • Katten hebben een hekel aan de geur van citroen. Plant citroenplanten in uw tuin of leg er citroenschillen of stukken keukenrol doordrenkt met citroensap.
  • Leg koffiegruis op een plek in de tuin waar de katten vaak zitten of op de plaats waar ze de tuin binnenkomen. Katten vinden het niet leuk als er koffiegruis in hun vacht zit. Het is onaangenaam bij het schoonlikken.
  • Strooi peper in uw tuin.
  • Een heel effectief (maar wel tijdrovend) middel om katten uit uw tuin te houden is ze nat maken. Met een emmer water, de tuinslang of een waterpistool in de aanslag, besproeit u de kat. Minder tijdsintensief is de plaatsing van sproeiers gekoppeld aan bewegingssensoren.
  • Katten houden niet van sommige planten: wijnruit (Ruta graveolens), afrikaantjes (tagetes), boerenwormkruid (Tanacetum vulgare), ooievaarsbek (Geranium), vuurwerkplant (Dictamnus), citroenverbena (Aloysia triphylla)

Laat uw kat steriliseren of castreren
 
Hebt u zelf een kat? Laat uw kat steriliseren of castreren en voorkom zo ongewenste jongen.