Zwerfkatten

Sterilisatieproject

Om het aantal zwerfkatten te beperken, heeft de stad een sterilisatieproject opgestart. Het project wordt gedragen door een groep vrijwilligers. Als u last hebt van zwerfkatten, dan kunt u dat melden aan de stad. De stad geeft deze melding door aan de vrijwilligers. Zij komen ter plaatse en indien het om een zwerfkat gaat, maken zij met u afspraken over de vangbak, vervoer naar dierenarts en terugplaatsing. 

Laat uw kat steriliseren of castreren
 
Hebt u zelf een kat? Laat uw kat steriliseren of castreren en voorkom zo ongewenste jongen. Kijk voor meer informatie op www.huisdierinfo.be.

Maak uw tuin ongeliefd bij zwerfkatten
 
Ondervindt u hinder van zwerfkatten in uw tuin? Met wat geduld en een beetje geluk maakt u uw tuin minder aantrekkelijk voor katten en blijven ze na een tijdje weg.
 
Enkele tips:

  • Geef een zwerfkat nooit eten.
  • Hertshoornolie verspreidt een onaangename geur. Doop een aantal takjes in de olie en steek ze, verspreid over de tuin, in de grond. De geur is ook hinderlijk voor mensen. Wees dus voorzichtig en probeer niet te morsen.
  • Mottenballen verspreiden een onaangename geur voor katten.
  • Katten hebben een hekel aan de geur van citroen. Plant citroenplanten in uw tuin of leg er citroenschillen of stukken keukenrol doordrenkt met citroensap.
  • Leg koffiegruis op een plek in de tuin waar de katten vaak zitten of op de plaats waar ze de tuin binnenkomen. Katten vinden het niet leuk als er koffiegruis in hun vacht zit. Het is onaangenaam bij het schoonlikken.
  • Strooi peper in uw tuin.
  • Katten houden niet van sommige planten: wijnruit (Ruta graveolens), afrikaantjes (tagetes), boerenwormkruid (Tanacetum vulgare), ooievaarsbek (Geranium), vuurwerkplant (Dictamnus), citroenverbena (Aloysia triphylla)