Zwerfkatten

Meld een zwerfkat

Om het aantal zwerfkatten te beperken, heeft de stad een sterilisatieproject opgestart. Het project wordt gedragen door een groep vrijwilligers.

 • Zitten er zwerfkatten in uw buurt? Meld dit dan aan de stad.
 • De stad geeft de melding door aan de vrijwilligers.
 • De vrijwilligers nemen contact met u op en organiseren een vangactie.
 • De dierenarts steriliseert de gevangen zwerfkatten.
 • De vrijwilligers laten de katten terug vrij op de plaats waar ze gevangen werden.

Op deze manier voorkomen we dat zwerfkatten zich voortplanten en het probleem zich uitbreidt. Een kattin kan immers tot drie nestjes per jaar op de wereld zetten. Deze nakomelingen kunnen zich voortplanten vanaf de leeftijd van vijf maanden. Zo kan één ongesteriliseerde kattin op vijf jaar tijd voor 5.000 nakomelingen zorgen.

Verplichting voor huiskatten

Het is ook heel belangrijk dat u uw huiskat laat steriliseren (kattinnen) of castreren (katers), én chippen. Zo vermijdt u niet alleen ongewenste nestjes maar vermijdt u ook dat uw kat per ongeluk aangezien wordt voor een zwerfkat.
 
Bovendien is de ingreep in de meeste gevallen wettelijk verplicht.
 
Indentificatie en registratie
 
Sinds 1 november 2017 moeten de volgende katten geïdentificeerd zijn (met chip) en worden geregistreerd in de centrale databank CatID:
 
 • katten jonger dan 12 weken
 • katten voor ze weggegeven of verkocht worden
 • katten uit het buitenland, als ze langer dan 6 maanden in België gaan verblijven.
Als uw kat al geregistreerd is in een andere databank, moet u ze niet opnieuw in CatID registreren.

De identifciatie en registratie gebeurt door de dierenarts. Ook wijzigingen in de gegevens (bv. een adreswijziging) worden door de dierenarts doorgegeven.
 
Kijk voor meer informatie op www.dierenwelzijn.vlaanderen.be.
 
Castratie en sterilisatie
 
Alle katten moeten gecastreerd of gesteriliseerd worden vóór ze 5 maanden oud zijn of vóór verkoop of adoptie. Dit geldt ook voor katten en kittens die gratis weggegeven worden. 
 
Er geldt enkel een uitzondering voor:
 • oudere katten (geboren vóór 31 augustus 2014) die niet worden verkocht of weggegeven.
 • voor katten die naar een erkende fokker gaan.
 • voor katten die naar het buitenland gaan.

Kijk voor meer informatie op www.huisdierinfo.be.

Word vrijwilliger

Hebt u een hart voor dieren? Dan kunt u vrijwilliger worden bij het zwerfkattenproject. Als zwerfkattenvrijwilliger vangt u zwerfkatten, brengt ze naar de dierenarts en plaatst ze terug. U beschikt bij voorkeur over een eigen wagen. U leeft de afspraken na en zet in op een goede communicatie met de andere vrijwilligers en de stad.

De stad staat in voor de verzekering van de vrijwilligers en zorgt indien nodig voor bijkomende ondersteuning via de stedelijk werkplaats.

In Herentals mogen enkel vrijwilligers met een officiële voederpas zwerfkatten voederen. Dat gebeurt onder strikte voorwaarden. Hou er rekening mee dat u de zwerfkatten op eigen kosten moet voederen.

Informatie voor buurtbewoners bij een vangactie

Hoe werkt de vangactie?
 
 • De vrijwilligers (met officiële vangpas) vangen zwerfkatten met een aangepaste vangkooi. Hierbij kan het nodig zijn om lokvoeder te plaatsen. 
 • De vrijwilligers brengen de zwerfkatten naar de dierenarts.
 • De dierenarts geeft de katten een medische check-up en voert een sterilisatie of castratie uit. Indien nodig krijgen de katten verdere behandeling of verzorging tot ze hersteld zijn.
 • Na de sterilisatie of castratie krijgen de zwerfkatten een grote perforatie of knip in het oor. Zo zijn ze visueel herkenbaar zijn als ‘reeds behandeld’.
 • Tamme katten die nog geplaatst kunnen worden, gaan naar het asiel. 
 • Kittens worden opgevangen in pleeggezinnen tot ze geadopteerd kunnen worden.
 • Katten die niet meer geplaatst kunnen worden, worden door de vrijwilligers terug in hun natuurlijke omgeving gezet. (Zwerf)katten verdedigen immers hun territorium. Door ze weg te halen, worden nieuwe zwerfkatten aangetrokken. Bovendien zorgt een onvruchtbare kat voor minder overlast (vechtpartijen, sproeien, …).
Een vangactie kan enkele weken duren, het is een intensief en complex proces. Hiermee pakken we de zwerfkattenproblematiek op een diervriendelijke manier aan. We rekenen dan ook op uw medewerking zodat onze inzet zijn vruchten afwerpt.
 
Hebt u zelf katten?
 
 • Hou bij voorkeur uw eigen katten binnen tijdens de vangactie of maak de kat herkenbaar met een halsbandje. Zo vermijdt u dat uw huiskat aanzien wordt als een zwerkat. Als uw kat per ongeluk in de vangkooi verzeild raakt, kunnen onze vrijwilligers ze terug loslaten.
 • Zet geen eten buiten, maar voeder uw kat binnen.
Voedert u zwerfkatten?
 
Zwerfkatten eten geven is verboden. Het gebeurt vaak met de beste bedoelingen, maar het houdt het probleem in stand en trekt bovendien ongedierte aan. In Herentals mogen enkel vrijwilligers van het zwerfkattenproject zwerfkatten voederen. Wilt u daarbij helpen? Vraag dit aan bij het stadsbestuur.
 
Bij de vangactie kan het nodig zijn om lokvoeder te plaatsen. Dit werkt het beste wanneer de zwerfkatten geen ander eten in de buurt vinden. Ook mét een voederpas is het dus belangrijk om het voederen tijdelijk stop te zetten.