Wandelen, fietsen, kajakken

Wandelen

In Herentals komt u als wandelliefhebber zeker aan uw trekken. Zowel in het historische centrum van de stad als in de deelgemeente Noorderwijk zijn bewegwijzerde wandelingen. In het noorden van de stad kunt u aansluiten op het wandelknooppuntennetwerk Kempense Heuvelrug, en in het westen op het netwerk Kempense Beemden.

Recreatief fietsen

Herentals is een paradijs voor wie van fietsen houdt. Het stadscentrum is de ideale uitvalsbasis voor een fikse tocht door het groene hart van de Antwerpse Kempen. Daarvoor kunt u gebruik maken van het fietsknooppuntennetwerk. Zo'n netwerk bestaat uit tientallen kilometers fietsvriendelijke routes, verbonden door knooppunten. Met het fietsknooppuntennetwerk Antwerpse Kempen in de aanslag is dat perfect mogelijk. Het netwerk telt zo’n 2.000 kilometer prima fietspaden, die u naar hartelust combineert. 

Door de centrale ligging in de provincie vindt u in Herentals heel gemakkelijk aansluiting op het netwerk. De kaart, die de hele Antwerpse Kempen bestrijkt, kost 9,95 euro en is te koop op de dienst toerisme.

Bent u eerder een gelegenheidsfietser, dan kunt u de themaroute het groene Neteland fietsen. Deze lus van 78 kilometer (met verkortingen van 58 en 34 kilometer) brengt u langs de mooiste plekjes van Herentals, Grobbendonk, Herenthout, Olen en Vorselaar.

U kunt in het kantoor ook fietskaarten van Limburg en Vlaams Brabant kopen.

Mountainbiken

Wilt u zich eens goed uitleven? Dan zijn er in Herentals twee toffe mountainbike-parcours waar u zich volop kan afbeulen.

Kajakken

Door het hart van Herentals kronkelt een van de zuiverste waterwegen in heel Vlaanderen: de Kleine Nete. Dit schilderachtige riviertje herbergt een rijke planten- en dierenwereld. Tussen Retie en Grobbendonk is de Kleine Nete geschikt voor kano- en kajakvaart. Onderweg komt u langs enkele prachtige natuurgebieden zoals De Zegge, het Olens Broek, Snepkensvijver, het Zwart Water en het Peerdsbos.
 
Ook in Herentals is er een vertrek- en aankomstpunt voor kajakkers en kanovaarders. Aan de Hut, op de Nederrij ter hoogte van kasteel Le Paige vindt u alle faciliteiten zoals aanlegsteigers, informatieborden en picknickbanken. Buitensportorganisatie De Waterral verhuurt er kajaks en kano's.