Stadswapen

De Herentalse boom
 
Herentals betekent 'heuvel waar heern (= hekelteer of haagbeuk) groeit'. De betekenis van het boompje in het Herentalse stadswapen is nog steeds niet duidelijk. Volgens de ene geschiedschrijver stelt de ontwortelde boom de oorsprong van onze stad voor op de plaats waar het bos ontgonnen werd.
 
Een andere auteur verwijst dan weer naar het oudste stadszegel (uit 1262), dat een boom zonder wortels voorstelt. Het stadswapen is in de loop van de geschiedenis trouwens vaak veranderd. Bij enkele Herentalse bakkers kunt u het Hertalse Boomke proeven, een lekkernij waarbij marsepein en een zachte koek smelten in de mond.
 
 

 

De Noorderwijkse leeuw

Noorderwijk heeft sinds 24 juni 1921 een wapenschild met een zilveren leeuw met een gouden kroon op een rode achtergrond. 

 

 

 

 

 

Mag u stadswapens zomaar gebruiken?
 
Stadswapens zijn onderdeel van het openbaar domein. Het gebruik van stadswapens voor reclamedoeleinden, fabrieksmerken of politieke doeleinden is niet toegestaan.
 
Toch promotie in samenwerking met de stad?
 
Als u of uw organisatie in samenwerking met de stad een activiteit of evenement organiseert, moet u rekening houden met de vorm- en taaleisen van de huisstijl van de stad Herentals. Hierover neemt u contact op met het stadsloket.