Open monumentendag 2022

Op 11 september zet Herentals zijn erfgoed extra in de kijker tijdens Open Monumentendag, die dit jaar in het teken van duurzaamheid en de oude stadsvesten staat. Van 10 tot 17 uur kan je in kasteel Le Paige terecht voor een tentoonstelling rond het verleden en de toekomst van de stadsvesten, onder meer aan deze locatie.


Om 13.30 uur neemt een ervaren gids je mee op een vestenwandeling van zo’n 5 kilometer met vertrek aan kasteel Le Paige, waar je alles te weten komt over de vesten vroeger en nu. Deze wandeling is gratis, maar inschrijven is verplicht via het formulier op de website of via toerisme@herentals.be.


De Sint-Waldetrudiskerk, de Sint-Catharinakerk en het Begijnhofmuseum openen vandaag van 12 tot 17 uur de deuren. In beide kerken en het domein van Le Paige kunnen kinderen hun speurneuzen bovenhalen tijdens een zoektocht. Ook Art Center Hugo Voeten is vandaag gratis toegankelijk.


Verder vieren de Herentalse natuurgidsen vandaag 70 jaar Kempense natuurreservaten aan Snepkensvijver. Zij nemen jou mee op een aperitiefwandeling om 10 uur. Van 12 tot 18 uur kan je vrij rondwandelen in het natuurreservaat. Verder kan je in en rond de vogelkijkhut terecht voor een tentoonstelling met infostand en een drankje. 


De locaties liggen op fietsafstand, dus laat de wagen gerust thuis! Je vindt alle info en een overzicht van de locaties hieronder. Hier kan jij je inschrijven voor de vestenwandeling.


Ontdek Le Paige: kinderzoektocht
10 - 17 uur
Kasteel Le Paige, Nederrij 135

Met een brochure in de hand krijgen de kinderen vragen voorgeschoteld in verband met het arboretum en het kasteel. Gratis deelname. Meer info: toerisme@herentals.be, 014-21 90 88.

 

Ontdek de vesten: gegidste vestenwandeling
13.30 uur - 16 uur
Kasteel Le Paige, Nederrij 135

De wandeling volgt het tracé van de oude Herentals vesten, met uitleg over het verleden maar ook over de toekomstplannen rond het herstel van de vesten. Gratis deelname. Meer info: toerisme@herentals.be, 014-21 90 88.


Ontdek de Sint-Waldetrudiskerk: kinderzoektocht
12 - 17 uur
Sint-Waldetrudiskerk, Kerkstraat 11

De Sint-Waldetrudiskerk is een voorbeeld van zuivere Brabantse gotiek. Volwassenen kunnen de kerk bezichtigen. Kinderen kunnen kunstschatten leren kennen in een kinderzoektocht. Meer info: toerisme@herentals.be, 014-21 90 88.


Ontdek de Sint-Catharinakerk: kinderzoektocht
12 - 17 uur
Sint-Catharinakerk, Begijnhof

Volwassenen kunnen de kerk bezichtigen. Kinderen kunnen kunstschatten leren kennen in een kinderzoektocht. Meer info: toerisme@herentals.be, 014-21 90 88.

Natuurgidsen – 70 jaar Snepkensvijver
9 - 18 uur
Herentals, Snepkensvijver

Viering van 70 jaar Snepkensvijver in het kader van de Open Monumentendag. Met geleide en vrije wandelingen. Kleine tentoonstelling in de kijkhut. Infostand en drankgelegenheid.

Art Center Hugo Voeten – Van Graanfabriek Naar Kunsttempel
13 - 15 uur
Vennen 22

Ontdek tijdens Open Monumentendag de geschiedenis van dit unieke gebouw. Meer info: info@artcenterhugovoeten.org, 014-22 91 18