Op kamp

Herentals biedt heel wat mogelijkheden voor jeugdgroepen die er op kamp komen. Hier vindt u de belangrijkste informatie die u nodig heeft voor een fijn en zorgeloos kamp.

Vooraf: registreer je kamp

Fijn dat u Herentals kiest als kamplocatie. Voordat u verder leest vragen we u vriendelijk om uw kamp online te registreren. We beperken ons tot een minimum aan gegevens. Het stadsbestuur gebruikt en bezorgt uw gegevens aan de lokale politiezone en de lokale brandweerzone voor een snelle en efficiënte interventie bij noodgevallen en om toestemmingen te verlenen voor het maken van een kampvuur.

Verschillende koepelorganisaties geven de kampgegevens van groepen die bij hen aangesloten zijn door aan het stadsbestuur. Omwille van praktische zaken en algemene veiligheid vragen we u om dat toch ook zelf te doen.

Covid-19

Omwille van de maatregelen ter preventie van de verspreiding van COVID-19 vragen we alle bezoekende verenigingen om hun kamp zeker te registreren en het stadsbestuur de draaiboeken van het kamp te bezorgen. Dit doet u ten laatste vier dagen voordat het kamp effectief doorgaat. In de draaiboeken verwachten we dat u alle maatregelen die u nam duidelijk formuleert (bijvoorbeeld: hoe deelt u uw kamp op in bubbels, waar bewaart u de noodprocedures, wie is verantwoordelijke voor de EHBO, ... ). U kan het draaiboek indienen via de online registratie van uw kamp via de rode knop bovenaan deze pagina of via een mail naar jeugddienst@herentals.be. Voor meer informatie over de jeugdkampen en de maatregels verwijzen we u door naar de koepelorganisatie van uw jeugdvereniging. Bekijk ook zeker de informatie op de website https://www.info-coronavirus.be/nl/ voor alle correcte informatie en richtlijnen.

Let wel goed op, afhankelijk van de situatie kunnen er steeds maatregelen wijzigen.

 

Uw aanspreekpunt in Herentals

De afdeling sport, jeugd & evenementen

Als u op kamp gaat in Herentals kan u in de eerste plaats terecht bij de afdeling sport, jeugd & evenementen voor alle info over jeugd- en sportverenigingen in Herentals, speelpleintjes, speelzones, het huren van sportinfrastructuur en nog veel meer. De medewerkers van de afdeling staan u bij met raad en daad.

De dienst toerisme

Bij de dienst toerisme kan u altijd terecht voor toeristische activiteiten, fiets- en wandeltochten, bezienswaardigheden, stratenplannen, …

 

Met uw jeugdvereniging overnachten in Herentals

Hopper jeugdverblijf De Brink

Hopper jeugdverblijf De Brink ligt midden in de bossen van de Antwerpse Kempen, vlakbij centrum Herentals. Er zijn verschillende gebouwen waar u met uw groep kan overnachten en acht kampeerterreinen voor groepen. U vindt meer info op: www.hopper.be/nl/jeugdverblijf/de-brink.

Hopper jeugdverblijf De Brink, Bosbergen 1, 2200 Herentals, 014-21 15 33

Sport Vlaanderen en Sporthotel Sport Vlaanderen: info via Sport Vlaanderen

Sport Vlaanderen heeft een heel Sporthotel met allerlei verschillende sportinfrastructuur in Herentals. U vindt meer info op: www.sport.vlaanderen/waar-sporten/onze-centra/sport-vlaanderen-herentals.

Sport Vlaanderen Herentals, Vorselaarsebaan 60, 2200 Herentals, 014-85 95 10

 

Bereikbaarheid

De lijn

Het station van Herentals is een knooppunt waar verschillende buslijnen uit alle richtingen samenkomen. Voor meer informatie over de dienstregelingen, tarieven en reiswegen kan u terecht op de website van De Lijn: www.delijn.be.

NMBS

Herentals heeft een treinstation waar treinen aankomen vanuit Antwerpen, Brussel, Hasselt, Turnhout en Hamont. Voor meer informatie en tickets kan u terecht op de website van de NMBS: www.belgianrail.be.

Fietsostrade (knooppuntennetwerk)

Herentals ligt centraal in de Antwerpse Kempen en is makkelijk met de fiets bereikbaar via het knooppuntennetwerk of een fietssnelweg. Stippel uw route uit via de volgende websites: https://www.vlaanderen-fietsland.be/routeplanner of http://www.fietssnelwegen.be/.

 

Wat kan je doen in Herentals

Activiteiten

Herentals is een bruisende stad met verschillende publieke activiteiten. U vindt alle activiteiten terug via deze link: https://www.herentals.be/agenda/search.

Bezienswaardigheden

Herentals is de historische hoofdstad van de Kempen. Dit betekent dat Herentals u een hele boel bezienswaardigheden aanbiedt. Onze dienst toerisme helpt u graag op weg. Bekijk zeker de pagina www.herentals.be/toerisme voor wandelingen, fietstochten en meer informatie over de verschillende bezienswaardigheden.

Netepark

Tijdens de zomervakantie lopen de temperaturen al snel op en wil u met uw groep het water in duiken. In het Netepark kan u tijdens de zomer zwemmen in binnen- en buitenzwembaden. Daarnaast vindt u in het Netepark een uitgebreid sport- en speelaanbod. Vergeet niet op voorhand te reserveren als u met een groep komt. U vindt alle nodige informatie op www.herentals.be/netepark.

LET OP!

In de zwembaden van het Netepark geldt een dresscode. U mag enkel zwemmen in bikini, badpak of aansluitende zwembroek (boven de knie en zonder zakken).

Dresscode Netepark

Speelpleinen en speelzones

In Herentals vindt u verschillende speelterreinen en speelzones. U vindt de speelterreinen en speelzones allemaal terug via deze linken: buitenspelen en www.natuurenbos.be/spelen.

 

Afspraken

Nachtlawaai en nachtactiviteiten

Iedereen heeft recht op rust en dus mag u geen hinderlijk lawaai maken op om het even welk moment van de dag. Binnen stad Herentals worden spelende kinderen niet beschouwd als lawaai of geluidsoverlast. Tussen tien uur ‘avonds en zeven uur ’s morgens is geluidsoverlast natuurlijk wel verboden. Daarom zorgt u er alvast best voor dat u ‘s nachts geen versterkte muziek speelt.

Nachtspelen brengen vaak rumoer met zich mee. Probeer er als leiding op te letten dat het lawaai niet uit de hand loopt en u de rust van de buurtbewoners verstoort. Als u een hevig nachtspel organiseert waar u al bijna zeker bent dat het lawaaierig is, dan verwittigt u best de buurtbewoners. Als u ’s avonds of ’s nachts een activiteit met luide muziek (bijvoorbeeld een kampfuif, een dansavond, …) in elkaar steekt, dan vraagt u hier toestemming voor via het formulier op www.herentals.be/evenementen.

Gebruik van de natuur

Rond Herentals vindt u verschillende bossen. Herentals heeft verschillende speelzones. U vindt de speelzones terug op www.natuurenbos.be/spelen. Als u in een bos wil spelen buiten een speelzone heeft u toestemming nodig van de boswachter. U vraagt de toestemming minstens 35 dagen op voorhand bij het Agentschap Natuur en Bos.

Kampvuur

Geen geslaagd kamp zonder kampvuur. Tijdens de warme zomermaanden is het maken van een open vuur echter nooit zonder risico. Daarom bereidt u uw kampvuur best goed voor. Als u een kampvuur maakt, dan bent u verplicht om dit te melden. U heeft namelijk altijd de toestemming van de burgemeester nodig. U kan dit eenvoudig met het online meldingsformulier. De dag van het kampvuur meldt u het begin- en einduur ook best even aan de centrale brandweerpost van Geel op het nummer 014-56 66 41. U controleert het risico op brandgevaar om www.natuurenbos.be/waarschuwingen. Maak geen vuur als er groot risico is (oranje en rood). U voorziet altijd minstens een poederblustoestel van 6 kg ABC of gelijkwaardig voor noodgevallen. U voorziet steeds een schop (en zand) om na afloop van het kampvuur het vuur volledig te kunnen doven. Zet ook een emmer met water klaar om te gebruiken als iemand brandwonden oploopt. Gebruik de emmer met water niet als blusmiddel. 

Afval

Een kamp brengt veel afval met zich mee. U kan uw kampgrond echter niet achterlaten als een stort. U hebt als logerende vereniging de verantwoordelijkheid om het kampeerterrein netjes achter te laten. Het retributiereglement van het recyclagepark laat personen van buiten Herentals niet toe om daar afval naar toe te brengen. Wat kan u wel doen?

De eigenaar van het terrein dat u huurt is in principe verantwoordelijk voor het afval dat daar geproduceerd wordt. U spreekt de eigenaar dus best hierover aan. U bent volledig vrij hoe u deze afspraken regelt. Besef wel: “goede afspraken maken goede vrienden”.

U kan als alternatief een evenementcontainer van stad Herentals aanvragen via www.herentals.be/evenementcontainers. Het stadsbestuur beschikt echter maar over een beperkt aantal evenementcontainers, dus doe uw aanvraag goed op tijd als u hier beroep op wil doen. Als u een evenementcontainer kan gebruiken, dan maakt u best duidelijke afspraken met de verantwoordelijke om de containers regelmatig leeg te maken.

Ten slotte kan u terecht bij private firma’s voor het ophalen van uw afval. Verschillende bedrijven bieden containers en de verwerking van afval aan. Als u even surft op het internet vindt u al snel een bedrijf uit de buurt dat uw afval voor een prijsje verwerkt.

Toiletten

Geen toiletten op uw kampplaats, dat hoeft geen probleem te zijn. Een eerste mogelijkheid is een HUDO. Niet alle eigenaars van kampeergronden laten toe dat u een HUDO graaft, u vraagt dit best na. Daarnaast let u best op enkele regels over het graven van een HUDO. U vindt ze allemaal terug op www.opkamp.be/hudo. Toch geen zin of mogelijkheid om avontuurlijk naar het toilet te gaan, dan huurt u best een chemisch toilet.

Noodgevallen

Algemeen noodnummer: 112

Antigifcentrum: 070-245 245

Brandwondencentrum: 02-268 62 00

Child Focus: 116 000

Zelfmoordlijn: 1813

Ziekenhuis

AZ Herentals, Nederrij 133, 2200 Herentals, 014-24 61 11

Politiezone Neteland

Molenvest 23, 2200 Herentals, 014-24 42 00, Noodgeval: 101

Brandweer zone Kempen

Post Herentals, Oud-Strijderslaan 1, 2200 Herentals, 014-56 66 30, Noodgeval: 112

Huisartsenwachtpost (tijdens weekends en feestdagen)

Nederrij 99, 2200 Herentals, 014-22 22 00

Apotheek van wacht

www.apotheek.be

0903-99 000 (1,50 euro per minuut)

0903-39 969 (1,50 euro per oproep)