Laadpalen voor elektrische voertuigen

Gepost op zondag 23 september 2018

Op 22 juni 2017 werden de eerste publieke laadpalen voor elektrische voertuigen in Herentals in gebruik genomen. Ondertussen telt Herentals tien publieke laadpalen. Elke laadpaal heeft twee laadpunten. De laadpalen staan:

 

  • op het parkeerterrein voor het administratief centrum (Augustijnenlaan 30)
  • op het parkeerterrein aan het Netepark (Vorselaarsebaan 56), tegenover de ingang van WZC Sint-Anna
  • aan het kruispunt van de Stadspoortstraat en de Boerenkrijglaan
  • op het Dorpsplein in Noorderwijk (Ring 26)
  • aan het Dorpsplein in Morkhoven (Dorp 7)
  • in de Molenvest (aan de Zandpoort)
  • op het parkeerterrein tussen de Belgiëlaan en Stationsplein
  • op het parkeerterrein van sportcomplex De Vossenberg (Markgravenstraat 107)
  • in de Belgiëlaan ter hoogte van de ingang van het stadspark
  • in de Noorderwijksebaan, ter hoogte van het kruispunt met de Herenthoutseweg

De publieke laadpalen zijn in de eerste plaats bedoeld om afstanden tussen privélaadpunten te overbruggen. Het opladen van elektrische voertuigen gebeurt immers grotendeels thuis. Daarnaast bieden ook steeds meer bedrijven en winkelcentra laadpunten aan voor hun werknemers en klanten.

Naast de publiek toegankelijke laadpalen, zijn er ook enkele semipublieke laadpalen. Deze laadpalen bevinden zich op privéterrein, maar mogen dikwijls ook door het brede publiek gebruikt worden. Op het parkeerterrein van het AZ Herentals (Nederrij 133) zijn twee laadpalen beschikbaar.

Hoe werkt het opladen?

Om een laadpaal te activeren, houdt u uw laadpas tegen de kaartlezer of maakt u gebruik van de Smoov-app. Deze app kunt u gratis downloaden op uw smartphone. U koppelt uw laadkaart of kredietkaart aan de app om de laadbeurten te betalen. De app toont u ook welke laadpunten er beschikbaar zijn en geeft u tijdens het laden informatie over het verloop van de oplaadbeurt.

Uitrol laadpalen in de toekomst

De publieke laadpalen die de afgelopen jaren in Herentals geplaatst werden, kaderen in het Vlaamse Clean Power for Transport (CPT) project. De Vlaamse overheid wil in de volgende vijf jaar 6000 extra laadpalen per jaar te plaatsen. De mogelijkheden op vlak van elektrische laadinfrastructuur zullen de komende jaren dus zeker nog uitgebreid worden.

Daarnaast gelden vanaf 11 maart 2021 nieuwe verplichtingen voor de installatie van laadpunten voor elektrische voertuigen op parkingterreinen bij gebouwen. Deze verplichtingen hebben als doel de vergroening van het wagenpark te ondersteunen en de overstap naar zero-emissie voertuigen te stimuleren.