Laadpalen voor elektrische voertuigen

Op 22 juni 2017 werden de eerste publieke laadpalen voor elektrische voertuigen in Herentals in gebruik genomen.

Ondertussen telt Herentals meerdere publieke laadpalen. De palen staan:

  • op het parkeerterrein voor het administratief centrum (Augustijnenlaan 30)
  • op het parkeerterrein aan het Netepark (Vorselaarsebaan 56), tegenover de ingang van WZC Sint-Anna
  • aan het kruispunt van de Stadspoortstraat en de Boerenkrijglaan 
  • op het Dorpsplein in Noorderwijk (Ring 26)
  • aan het Dorpsplein in Morkhoven (Dorp 7)
  • in de Molenvest (aan de Zandpoort)
  • op het parkeerterrein tussen de Belgiëlaan en Stationsplein
  • op het parkeerterrein van het AZ Herentals (Nederrij 133)

Elke paal heeft twee laadpunten.

De publieke laadpalen zijn in de eerste plaats bedoeld om afstanden tussen privéoplaadpunten te overbruggen. Het opladen van elektrische voertuigen gebeurt immers grotendeels thuis. Daarnaast bieden ook steeds meer bedrijven en winkelcentra laadpunten aan voor hun werknemers en klanten.

Paal volgt wagen

Als u thuis geen privéoplaadpunt kunt plaatsen (omdat u geen garage of oprit hebt), kunt u altijd gebruikmaken van de publieke laadpalen. U kunt zelfs aan Eandis vragen om een publieke laadpaal in uw buurt te plaatsen. Dat kan via www.eandis.be/laadpaal-aanvragen. De voorwaarde is wel dat u een 100 procent elektrische auto hebt.

Hoe werkt het opladen?

Om een laadpaal te activeren, houdt u uw laadkaart tegen de kaartlezer of maakt u gebruik van de Smoov-app. Deze app kunt u gratis downloaden op uw smartphone. U koppelt uw laadkaart of kredietkaart aan de app om de laadbeurten te betalen. De app toont u ook welke laadpunten er beschikbaar zijn en geeft u tijdens het laden informatie over het verloop van de oplaadbeurt.

Met één laadkaart door heel Europa

Tegen 2020 plaatsen netbeheerders Eandis en Infrax 2.500 laadpalen verspreid over heel Vlaanderen. Elf daarvan staan op het grondgebied van Herentals. Bovendien bouwen de verschillende lidstaten van de Europese Unie momenteel een gelijkaardig netwerk uit, zodat u over enkele jaren met één laadkaart door Europa kunt rijden.