Trombone

De trombone is een koperen blaasinstrument. Het woord trombone betekent "grote trompet". De buis van de trombone is vergeleken met de trompet langer, het mondstuk is groter en de beker is wijder. Het instrument kan daardoor lager spelen.

Wil je eens zien en horen hoe dit instrument er echt uitziet en klinkt? Klik hier voor een filmpje.

Hoe wordt de trombone bespeeld?

De klank wordt voortgebracht door de lippen die trillen. Deze trilling wordt versterkt door het instrument en komt uiteindelijk via de klankbeker naar buiten. De verschillende tonen ontstaan door het in- en uitschuiven van de buis. Elke stand van de buis (er zijn er zeven) noemt men een positie. Het glijden van de ene naar de andere toon heet glissando.

Hoe kan ik een trombone meenemen?

Er bestaan er allerlei soorten koffers en draagtassen, waardoor u het instrument makkelijk met de fiets kunt meenemen.

Hoeveel kost een trombone?

Een studie-instrument kost ongeveer 1.000 euro. Een groot voordeel is dat een koperen blaasinstrument, mits goed onderhoud, levenslang meegaat. 

Kan ik een trombone huren?

In de academie kunt u een trombone huren voor 34 euro per schooljaar.

Zou ik een trombone kunnen bespelen?

Het spelen van een koperen blaasinstrument stelt geen speciale voorwaarden. Wel moet u over een zekere kracht in de lippen beschikken. 

Speel ik enkel klassieke muziek op de trombone?

Op de trombone kunt u in vrijwel alle genres musiceren: van klassiek over pop, rock, funk, blues, jazz …

Waar kan ik terecht als trombonist?

In de academie bent u welkom in de samenspelgroepen en het instrumentaal ensemble. Buiten de academie is de keuze onbeperkt: symfonische (jeugd)orkesten, harmonieorkesten, fanfares, kamermuziekensembles (ook voor liefhebbers!) en allerlei pop-rock & jazz-formaties.