Orgel

Het orgel is een combinatie van een klavier- en een blaasinstrument. In de blaasbalg binnenin het orgel, wordt de wind verzameld, die dan naar de pijpen wordt gestuurd. Vermits alle pijpen een verschillende lengte en diameter hebben, zullen er ook verschillende toonhoogtes en klankkleuren ontstaan.

Wil je eens zien en horen hoe dit instrument er echt uitziet en klinkt? Klik hier voor een filmpje.

Hoe wordt het orgel bespeeld?

Het orgel heeft één of meer manuaalklavieren (voor de handen) en vaak ook een pedaalklavier (voor de voeten). Door het gebruik van de registers kunt u veel verschillende klanken en toonhoogtes laten horen. Dat geeft aan de orgelklank veel variatie: van heel zacht naar heel sterk, van heel donker naar vrolijk, ...

Kan ik het orgel meenemen?

Neen! Er staat thuis best een studie-instrument om te oefenen. Tijdens de les speelt u op het orgel van de academie of in een kerk.

Hoeveel kost een orgel?

Een echt pijporgel kopen is voor bijna iedereen te duur. Elektronische vervanginstrumenten zijn er nieuw vanaf ongeveer 2.500 euro en tweedehands al vanaf 400 euro. Daarmee kunt u thuis goed werken. Sommige leerlingen studeren thuis vooral op een piano en enkelen gaan regelmatig in een kerk studeren.

Speel ik enkel klassieke muziek op het orgel?

Ga er niet van uit dat een orgel enkel in een kerk thuishoort, u vindt het evengoed in een concertzaal en in de huiskamer. Er is dan ook veel orgelmuziek die niet religieus of kerkelijk gebonden is. Op het klassieke pijporgel komen vooral de klassieke genres aan bod, de hoeveelheid orgelmuziek is enorm uitgebreid. Ook nogal wat moderne muziek kan op het orgel tot haar recht komen. In elk geval kunt u de vaardigheden die u in de klassieke opleiding leert voor de moderne muziek goed gebruiken, zoals het werken met akkoorden.

Welke mogelijkheden heb ik als organist?

Het orgel wordt gebruikt als solo-instrument, maar ook als begeleiding voor zangers, koren, allerlei instrumenten en ook in combinatie met orkest. In de orgellessen wordt regelmatig met andere muzikanten samengewerkt, omdat dat heel leerzaam is en tegelijk ook heel aangenaam.