Klavecimbel

Een klavecimbel is een toetsinstrument dat een beetje op een kleine vleugelpiano lijkt. Het grote verschil is: de snaren worden niet aangeslagen door hamertjes. Als u op een toets drukt, trekt een pennetje aan de snaar. Daarom behoort het klavecimbel ook tot de familie van de tokkelinstrumenten. Het kleine broertje van het klavecimbel is het spinet, het vraagt dezelfde speeltechniek.

Wil je eens zien en horen hoe dit instrument er echt uitziet en klinkt? Klik hier voor een filmpje.

Hoe wordt het klavecimbel bespeeld?

U speelt melodieën en akkoorden met uw twee handen tegelijk (tien vingers). Sommige instrumenten hebben twee klavieren met een eigen klankkleur.

Is het klavecimbel moeilijk te bespelen?

Het is te vergelijken met piano spelen. U moet echter geen piano gestudeerd hebben om klavecimbel te beginnen leren.

Hoeveel kost een klavecimbel?

Om klavecimbel te studeren, is het niet meteen nodig om een klavecimbel te kopen. De meeste leerlingen oefenen eerst enkele jaren op een gewone piano of een keyboard (met klavecimbelklank). Klavecimbels zijn niet te huur in de academie. Bent u wat meer gevorderd, dan kunt u eventueel een echt klavecimbel aanschaffen. Er is een circuit met tweedehandse instrumenten. Koopt u liever nieuw, dan kunt u een instrument laten bouwen. U kunt kiezen uit verschillende modellen én prijzen. Een nieuw klavecimbel kunt u kopen vanaf 3.300 euro en een spinet al vanaf 2.000 euro.

Speel ik enkel oude muziek op het klavecimbel?

Als u voor klavecimbel kiest, hebt u meestal al een voorkeur voor barok of renaissancemuziek. Uw instrument is hier specifiek voor gebouwd. Het klavecimbel, als voorloper van de piano, is een instrument dat tussen de 16de en 18de eeuw zeer populair was. In die tijd hebben vele componisten uit allerlei landen prachtige, melodieuze klavecimbelmuziek gecomponeerd. Toch kunt u ook hedendaagse muziek op klavecimbel spelen.

Welke mogelijkheden heb ik als klavecinist?

U kunt solo spelen, maar evengoed vierhandig (met twee aan hetzelfde instrument). Ensemblemuziek met andere instrumenten uit de 16de eeuw en later kan ook, zoals blokfluit, gamba, cello, traverso en hobo … .