Hoorn

De hoorn behoort tot de familie van de koperen blaasinstrumenten. Het instrument heeft een zeer uitgebreide toonomvang en klinkt lager dan de trompet maar hoger dan de trombone.

Hoe wordt een hoorn bespeeld?

U blaast in het mondstuk en zorgt met de juiste liptrilling in de ventielen voor de verschillende tonen. Vaak wordt de linkerhand gebruikt om de toonhoogte aan te passen.

Hoe kan ik een hoorn meenemen?

Het instrument zit opgeborgen in een beschermkist. Er bestaan handige draagzakken om het instrument op de fiets mee te nemen.

Hoeveel kost zo’n hoorn?

Een nieuwe hoorn kost ongeveer 1.600 euro, maar de prijzen lopen sterk uiteen. U kunt ook interessante tweedehands instrumenten vinden.

Kan ik een hoorn huren?

In de academie kunt u een instrument huren aan 34 euro per schooljaar. Buiten de academie kunt u proberen via een muziekvereniging of een muziekwinkel een instrument te huren.

Zou ik een hoorn kunnen bespelen?

Het spelen van een koperen blaasinstrument stelt geen speciale voorwaarden. Wel moet u over een zekere kracht in de lippen beschikken. 

Speel ik enkel klassieke muziek op de hoorn?

Op de hoorn kunt u in vrijwel alle muziekgenres musiceren: van klassiek over pop, rock, funk, blues, Zuid-Amerikaanse ballads, jazz …

Waar kan ik terecht als hoornist?

In de academie bent u welkom in de samenspelgroepen en het instrumentaal ensemble. Buiten de academie is de keuze onbeperkt: symfonische (jeugd)orkesten, harmonieorkesten, fanfares, kamermuziekensembles (ook voor liefhebbers!) en allerlei pop-rock & jazz-formaties.

Wist u dat …

… de hoorn vroeger bij de jacht werd gebruikt? Hoorns werden ook gebruikt om signalen door te geven, denk maar aan de posthoorn.