Basgitaar

De basgitaar bestaat uit een houten body die u in allerlei verschillende kleuren kunt krijgen, een hals, een toets met vier metalen snaren, een kop met vier stemschroeven, een kam en een brug.
 
Hoe wordt de basgitaar bespeeld? 
 
De basgitaar is een begeleidingsinstrument dat behoort tot de familie van de tokkelinstrumenten. De snaren worden getokkeld met de wijs en middenvinger van de rechterhand of met een plectrum. De vingers van de linkerhand drukken op de snaren om de verschillende toonhoogtes te vormen.
 
Hoe kan ik een basgitaar meenemen? 
 
Uw basgitaar kan samen met uw partituren in een draagzak met riem. Ideaal voor de fietsers! Er bestaan ook stevige gitaarkoffers, maar deze kunt u moeilijk transporteren op de fiets.
 
Hoeveel kost een basgitaar?
 
Voor 300 à 600 euro koopt u een goede studie basgitaar en kunt u er soms zelfs een versterker bij krijgen.
 
Welke stijlen speel ik op de basgitaar?
 
Alle stijlen zijn mogelijk: van klassiek tot jazz, pop, flamenco, … De basgitaar is onmisbaar in iedere stijl! Begeleiden is de hoofdbezigheid van de basgitaar maar dat wil niet zeggen dat de basgitaar nooit in de spotlight komt! Melodieën spelen, solo’s improviseren, akkoorden tokkelen, … het is allemaal mogelijk!
 
Waar kan ik terecht als basgitarist?
 
Als u de basistechnieken bezit, kunt u met andere instrumenten samenspelen. Vanaf de derde graad kom je ook terecht in één van de vele combo’s van de school. Dat zijn kleine bands met zang, elektrische gitaar, piano, basgitaar, drum en hier en daar een blazer. De klemtoon ligt vooral op het samenspelen, en de groepen beklimmen regelmatig verschillende podia.
 
Hoe dat allemaal samen kan klinken, kom je in dit filmpje te weten …