Zang

Als je kiest voor zang, kan je een keuze maken tussen deze vier opties:

De stem is een instrument dat in ons lichaam zit. De ontwikkeling van de stem loopt samen met de groei en de veranderingen van het lichaam. De stemmen worden ingedeeld in vier hoofdgroepen:

  • sopraan (hoge vrouwenstem)
  • alt (lage vrouwenstem)
  • tenor (hoge mannenstem)
  • bas (lage mannenstem)

Hoe zing ik?

De lucht wordt via de stembanden in trilling gebracht, waardoor er klank ontstaat. Zang is een zeer persoonlijk ‘muziek-instrument’. Iedere stem heeft zijn eigen kenmerken en karakter. Zo kan een stem helder, zwaar of scherp zijn. Door dergelijke verschillen kunnen we horen van wie een stem is.

Kan ik zingen?

Iedereen kan leren zingen met zijn eigen, unieke stem. De beste voorbereiding op de cursus ‘zang’ is een opleiding in een goed kinderkoor waar verantwoord wordt omgesprongen met jonge stemmen.

Zang pop/rock/jazz?

Via een uitgebreid repertoire (pop, rock, singer-songwriters, R&B, soul, blues, jazz, …) gaan we samen op zoek naar je eigen zangstem. We graven grootmeesters uit de recente (pop-)muziekgeschiedenis op en gaan zeker ook aan de slag met je eigen idolen. Je leert tweede stemmen zingen en verzinnen, en je ontwikkelt een podiumprésence. 

Een opleiding zang pop/rock/jazz biedt een solide technische basis, gaat geen uitdaging uit de weg en ontsluiert gaandeweg de geheimen waar programma’s als The Voice doorgaans maar bitter weinig over reppen.

Vanaf de derde graad kom je ook terecht in één van de vele combo’s van de school. Dat zijn kleine bands met zang, elektrische gitaar, piano, basgitaar, drum en hier en daar een blazer. Je kan eveneens kiezen voor het pop/rock/jazz-koor. De klemtoon ligt vooral op het samenspelen, en de groepen beklimmen regelmatig verschillende podia.