Viool - Folkviool

Als je kiest voor viool, kan je een keuze maken tussen

  • (Alt)viool

  • Folkviool

De viool behoort samen met de altviool, de cello en de contrabas tot de strijkersfamilie. Het is een snaarinstrument met vier snaren die aangestreken worden met een strijkstok of boog. Als kleinste instrument uit de familie heeft de viool een hoge en heldere klank. De altviool lijkt veel op de viool: iets groter, waardoor ze lagere tonen kan vormen. De typische, mooie klankkleur van de altviool is iets warmer en donkerder dan die van de viool.

Wil je eens zien en horen hoe dit instrument er echt uitziet en klinkt?

Viool

Hoe wordt de viool bespeeld?

De viool wordt geplaatst tussen kin en linkerschouder. De vingers van de linkerhand drukken de snaren in om de tonen hoger of lager te laten klinken. De strijkstok wordt losjes vastgehouden in de rechterhand en beweegt over de vier snaren.

Hoe kan ik een viool meenemen?

Instrument en boog worden opgeborgen in een vioolkist. Met een speciale draagzak kan je de viool op je rug dragen (handig voor op de fiets!).

Hoeveel kost een viool?

Een viool groeit met je mee. Er bestaan verschillende maten (1/2, 3/4, 4/4). De prijs is uiteraard afhankelijk van de kwaliteit. Om te starten vind je reeds een viool tussen 100 en 350 euro, een handgemaakte viool met betere klankkwaliteit koop je vanaf 1000 euro.

Kan ik een viool huren?

In de academie kan je een (alt)viool huren voor 34 euro per schooljaar.

Speel ik enkel klassieke muziek op de viool?

De stijlmogelijkheden zijn in principe onbeperkt. Uiteraard kennen we veel klassieke werken voor de viool, maar ook in de jazz en de folk is het een geliefd instrument. Wil je klezmer, bluegrass, Ierse muziek of blues spelen? Of wil je je eigen eclectische mengeling van muziek samenstellen uit verschillende tradities? Dan is de opleiding folkviool zeker iets voor jou!

Waar kan ik terecht als violist?

In de academie is er een strijkersensemble (waarin je terecht kan vanaf de derde graad), daarnaast zijn er ook de kamermuziekensembles (vanaf de vierde graad). Buiten de academie heb je de keuze uit symfonische (jeugd)orkesten en kamermuziekensembles (ook voor liefhebbers!). Orkesten kunnen meerdere violen en altviolen gebruiken, dus het speelplezier is verzekerd!