Trompet - Cornet - Bugel

De trompet, cornet en bugel zijn koperen blaasinstrumenten. Ze bestaan uit een metalen buis, met daarop een mondstuk, ventielen en een klankbeker.

Wil je eens zien en horen hoe dit instrument er echt uitziet en klinkt? Klik hier voor een filmpje.

Hoe wordt de trompet bespeeld?

De klank wordt voortgebracht door de lippen die trillen. Deze trilling wordt versterkt door het instrument en komt uiteindelijk via de klankbeker naar buiten. De ventielen zorgen ervoor dat de buis van het instrument verkort (hogere tonen) of verlengd (lagere tonen) kan worden.

Hoe kan ik een trompet meenemen?

Er bestaan allerlei soorten koffers en draagtassen, waardoor vervoer met de fiets makkelijk kan.

Hoeveel kost een trompet?

Een degelijk studie-instrument kost ongeveer 600 euro. Een voordeel is dat een koperen blaasinstrument, mits goed onderhoud, levenslang meegaat.

Kan ik een trompet huren?

In de academie kunt u een instrument huren aan 34 euro per schooljaar.

Zou ik een trompet kunnen bespelen?

Het spelen van een koperen blaasinstrument stelt geen speciale voorwaarden. Wel moet u over een zekere kracht in de lippen beschikken.

Speel ik enkel klassieke muziek op de trompet?

Op de trompet kunt u in vrijwel alle muziekgenres musiceren: van klassiek over pop, rock, funk, blues, Zuid-Amerikaanse ballads, jazz …

Waar kan ik terecht als trompettist?

In de academie bent u welkom in de samenspelgroepen en het instrumentaal ensemble. Buiten de academie is de keuze onbeperkt: symfonische (jeugd)orkesten, harmonieorkesten, fanfares, kamermuziekensembles (ook voor liefhebbers!) en allerlei pop-rock & jazz- formaties.

Wist u dat …

… de trompet niet luid hoeft te klinken. Hij klinkt zelfs zachter dan een piano. Er bestaan dempers, die het geluid sterk reduceren. Altijd handig als u op een appartement woont.