Slagwerk

Als je kiest voor slagwerk, kan je een keuze maken tussen deze vier opties:

Ritmisch slagwerk

In ritmisch slagwerk kan je alle ritmische instrumenten leren spelen. De voornaamste zijn drums en trommel, maar ook conga’s, djembé, cajon, bodhran en allerhande percussie behoort tot de mogelijkheden. Welke instrumenten je precies leert, bepaal je zelf in samenspraak met je leraar. Je mag in ‘ritmisch slagwerk’ ook één melodisch instrument bij nemen.

Melodisch slagwerk

In melodisch slagwerk komen vooral de marimba en de vibrafoon aan bod. Xylofoon en klokkenspel kan ook. Je start met twee stokken, maar op marimba en vibrafoon leer je ook met vier stokken spelen. Ook in melodisch slagwerk mag je één ritmisch instrument bij nemen.

Orkest slagwerk

In de instrumentgroep orkest slagwerk komen de ritmische en melodische instrumenten op evenwichtige wijze aan bod. Ook de pauken behoren tot deze instrumentgroep. Het is van de instrumentgroepen de meest ‘klassieke’ en het repertoire gaat dan ook die richting uit.

Ritmisch slagwerk pop rock jazz

In de optie ritmisch slagwerk PRJ (Pop-Rock-Jazz) zal drums je enige instrument zijn. Leer alles om te functioneren als drummer in een band. Je focust zowel op technische aspecten zoals handtechniek en coördinatie, en muzikale aspecten zoals timefeel, het leren van verschillende genres, vormbesef, grooves en fills. Naast het gebruik van partituren en het (na-)spelen op gehoor is eigen improvisatie nooit ver weg.

  Groepsmusiceren en combo

  In de cursus groepsmusiceren slagwerk leer je vanaf de derde graad samenspelen op de verschillende percussieinstrumenten en dat zijn er heel wat. In deze cursus kan je de rijkdom van het slagwerkinstrumentarium ervaren, zowel op ritmisch als melodisch vlak. Je leert wat je als slagwerker allemaal moet kunnen om in andere ensembles goed te functioneren.

  Heb je gekozen voor slagwerk pop-rock-jazz? Vanaf de derde graad kom je dan terecht in een combo. Dat is een kleine band met zang, elektrische gitaar, piano, basgitaar, drum en hier en daar een blazer. De klemtoon ligt vooral op het samenspelen, en de bands beklimmen regelmatig verschillende podia. Hoe dat allemaal samen kan klinken, kom je in dit filmpje te weten …

  De verschillenden instrumenten
   
  Het aantal slaginstrumenten is eindeloos. Eén van de voordelen van slagwerk is dat je op verschillende instrumenten kan spelen. We helpen je bij het kiezen en we kunnen die keuze afstemmen op je interesse en mogelijkheden. Het is het enige instrument in de academie waar zoveel afwisseling mogelijk is. Je hoeft voor slagwerk niet speciaal ‘een ritmische aanleg’ te hebben. Dat leer je wel in de les.

  • De drums zijn waarschijnlijk het meest bekende slaginstrument. Een drumstel bestaat uit verschillende trommels, toms en cymbalen en is zowat de ‘motor’ achter elke band. Je leert een band of orkest begeleiden, je leert samen spelen met drumtracks in verschillende stijlen, maar je speelt ook meer solistische stukken. Zo kan je met je drumstel later alle kanten op.
  • Trommel (of snaredrum) is bij ons een apart instrument en het instrument bij uitstek om je techniek en ritmiek bij te schaven. Heel veel technieken die je op jouw drumstel nodig hebt, leer je eerst op trommel. Waarom? Omdat dat nu eenmaal vlotter gaat!
  • De pauken zijn die grote ‘soepketels’ die je voornamelijk bij grote orkesten aantreft. Ze dienen om de basnoten van het orkest te versterken en je kan ze dus stemmen (met een pedaal). Als je in een fanfare of harmonie speelt, is het nuttig dat je met pauken overweg kan.
  • Het lijstje wereldpercussie-instrumenten is eindeloos. Voor cajon, djembé, conga’s en bodhran kan je in onze academie terecht voor een aantal basistechnieken en jouw ritmische ontwikkeling op deze instrumenten. Wil je meer, dan graaft jouw leerkracht samen met jou dieper in de materie! Wil je wereldmuziekstijlen op drums leren spelen … ook daar hebben we lesmateriaal voor klaar liggen. Daar kan je best mee starten als je al wat ervaring op drums hebt.
  • De marimba is de meeste warme van de melodische slaginstrumenten. De houten toetsen die je bespeelt met vier stokken (mallets) hebben een heel mooie en warme klank. Het instrument telt 4 1/3 octaaf en is minstens 2 meter lang.
  • De vibrafoon heeft in tegenstelling tot de marimba metalen toetsen en een pedaal om deze toetsen te laten klinken en te dempen. Het instrument wordt ook veel in jazzmuziek gebruikt. Het slagwerk bestaat uit verschillende slaginstrumenten, waaronder de trommel, het drumstel, de pauken, de marimba en de vibrafoon. Om naar de les te komen, moet je niets meenemen behalve jouw eigen stokken.

  Hoeveel kosten al deze slaginstrumenten?

  Een nieuw drumstel kost ongeveer 600 euro. Een tafelxylofoon heb je voor ongeveer 750 euro. Voor je een instrument aankoopt, ga je best even te rade bij jouw leerkracht!

  Kan ik slagwerk huren?
   
  Onze academie verhuurt een beperkt aantal xylofoons. Sommige muziekhandels bieden het systeem van ‘huurkoop' aan, dat wil zeggen dat de reeds betaalde huurprijs in mindering wordt gebracht bij een latere aankoop.

  Zou ik slagwerker kunnen worden?
   
  De verschillende slagwerkinstrumenten bieden zoveel mogelijkheden, dat iedereen er zijn gading wel in vindt. We maken een onderscheid tussen melodische en ritmische instrumenten. Maar jonge leerlingen leren beide in de les. Als je vordert kan je instrumenten bijnemen, maar ook weglaten.
   
  Wist je dat …

  … slagwerk niet per se luid hoeft te klinken? Alle trommels kunnen gedempt worden én je leert ook zacht drummen.