Piano

De piano is een snaar- en toetsinstrument. Door het indrukken van de toetsen worden hamertjes in beweging gezet. De snaren worden aangetokkeld door die hamertjes. Er zijn twee soorten: de vleugelpiano (met horizontale snaren) en de rechte of buffetpiano (met verticale snaren). In de huiskamer kom je meestal de buffetpiano tegen. Daarnaast zijn ook digitale piano’s steeds populairder.

Wil je eens zien en horen hoe dit instrument er echt uitziet en klinkt? Klik hier voor een filmpje.

Hoeveel kost een piano?

De aankoopprijs van een buffetpiano start bij € 3000. Kies je voor een tweedehands instrument, vraag dan je leerkracht om advies!
Digitale piano’s worden steeds beter, maar kunnen een echte piano niet vervangen. Als startinstrument zijn ze zeker geschikt. Vanaf € 600 kan je een digitale piano aanschaffen.

Kan ik een piano huren?

In de academie zijn geen piano’s te huur. Gespecialiseerde winkels bieden wel het systeem van huurkoop. Dan huur je voor 40 à 60 euro per maand.

Welke mogelijkheden heb ik als pianist?

Je kan kiezen direct al bij de start voor piano klassiek of voor piano pop-rock-jazz.

Piano klassiek

Piano klassiek is vooral afgestemd op het individueel musiceren aan de piano. Je krijgt een stevige basis en ontwikkelt een goede lees- en speeltechniek.

Wat? 

Je maakt je het rijke klassieke repertoire meester. Naast het uitgebreide solorepertoire bestaat er veel muziek voor vierhandige (of zelfs zeshandige) muziek, je zit dan met twee of drie aan dezelfde piano. De samenspelmogelijkheden zijn erg uitgebreid. 
Ondanks de naam van de optie ‘klassiek’ worden er ook regelmatig popliedjes gespeeld. En in het nevenvak ‘begeleidingspraktijk’ leer je in de derde graad van een popliedje een volledige begeleiding maken.

Hoe? 

Je speelt van volledige uitgeschreven partituren. Je creativiteit zit er vooral in dat je een eigen interpretatie leert te geven van de bestaande partituur.

Piano pop/rock/jazz

Piano pop/rock/jazz is afgestemd op het in groep musiceren. Er wordt beroep gedaan op je eigen creativiteit en op improvisatie. Geschikt dus voor creatieve geesten, die graag in groep functioneren.

Wat? 

Pop, Rock en Jazzmuziek! Maar daar blijft het niet bij. Ook stijlen zoals Bossa-Nova, Salsa, Ragtime, Blues, Boogie-Woogie, … staan op het menu. We verdiepen ons in de ‘lichtere’ muziek ...  Jij stelt, in overleg met de leraar, jouw unieke repertoire samen! Van klassiekers tot hedendaagse muziek: The Beatles, Radiohead, Netsky, Keith Jarrett, John Legend, Daft punk, … 

Hoe? 

We gebruiken meestal een leadsheet. Dit is een partituur met een melodie en akkoorden. Met enkele basis akkoorden, kan je al snel een groot repertoire popsongs spelen. 

  • Je leert hoe muziek in elkaar zit. 

  • Je leert hoe je met verschillende bouwstenen zelf creatief kan musiceren.

  • Je leert begeleidingstechnieken die je op tal van liedjes kan toepassen. 

Vanaf de derde graad kom je terecht in één van de vele combo’s van de school. Dat zijn kleine bands met zang, elektrische gitaar, piano, basgitaar, drum en hier en daar een blazer. De klemtoon ligt vooral op het samenspelen, en de groepen beklimmen regelmatig verschillende podia.

Hoe dat allemaal samen kan klinken, kom je in dit filmpje te weten …