Gitaar

Als je kiest voor gitaar, kan je een keuze maken tussen deze drie opties:
  • Klassieke gitaar
  • Folkgitaar
  • Elektrische gitaar pop-rock-jazz

Klassieke gitaar

Een klassieke gitaar bestaat uit een houten klankkast met klankopening, een hals en toets met zes nylon snaren, een kop met zes stemschroeven, een kam en een brug.
 
Wil je eens zien en horen hoe dit instrument er echt uitziet en klinkt? Klik hier voor een filmpje.
 
Hoe wordt de gitaar bespeeld?
 
De gitaar behoort tot de familie van de tokkelinstrumenten. De snaren worden getokkeld met de vingers van de rechterhand (duim, wijsvinger, middelvinger en ringvinger). De vingers van de linkerhand drukken op de snaren om de verschillende toonhoogtes te vormen.
 
Hoe kan ik een gitaar meenemen?
 
Je gitaar kan samen met het voetbankje en de partituren in een speciale draagzak met riem. Ideaal voor de fietsers! Er bestaan ook stevige gitaarkoffers, maar deze kan je moeilijk transporteren op de fiets.
 
Hoeveel kost een gitaar?
 
Voor 400 à 600 euro koop je een goede studiegitaar.
 
Speel ik enkel klassieke muziek op de gitaar?
 
Alle stijlen zijn mogelijk: van klassiek over jazz, pop, flamenco, …
 
Waar kan ik terecht als gitarist?
 
De gitarist kan net als bvb de pianist of organist als solist optreden (zonder begeleiding van andere instrumenten). Als je de basistechnieken bezit, kan je ook met andere instrumenten samenspelen of zang begeleiden (zowel akoestisch als elektrisch). In de academie kan je terecht in verscheidene gitaarensembles.
 
Wist je dat …
 
… de klassieke gitaar een warme, zachte klank heeft? Ze klinkt een octaaf lager dan de genoteerde muziek. Je kan dus thuis studeren zonder de buren te storen!

Folkgitaar

Wil je eens zien en horen hoe dit instrument er echt uitziet en klinkt? Klik hier voor een filmpje.

 

De opleiding folkgitaar heeft tot doel de folkgitaar zo goed mogelijk te beheersen, en de verschillende stijlen die men in de folk speelt zich eigen te maken. Er wordt dus zowel aandacht besteed aan het begeleiden van muziek, als aan het spelen van melodieën. De cursus is zowel geschikt voor absolute beginners, als voor mensen die reeds jaren gitaar spelen. 

 

De basis voor deze lessen is de volksmuziek, maar je bekijkt ook andere genres. Er wordt gespeeld in de DADGAD stemming, momenteel de meest gebruikte stemming in de folkmuziek. Je leert melodieën spelen, zowel met de vingers als met een plectrum. Hierbij bestudeer je versieringen, harmonieën en variaties. Voor de begeleiding bekijk je akkoorden, progressies, tegenmelodieën, tweede stem, ritmes en swing, …

 

Een goed speelbare folkgitaar vind je al vanaf 100 euro. Maar ook met een klassieke gitaar kan je de lessen volgen.
 

Elektrische gitaar pop-rock-jazz

De elektrische gitaar heeft veel gemeen met een akoestische gitaar, maar is toch ook weer helemaal anders. Kijk voor meer info op ‘elektrische gitaar’.