Eufonium - Bariton - Tuba

Het eufonium, bariton en tuba zijn koperen blaasinstrumenten. Ze brengen een mooie, zachte toon voort, waarbij het eufonium iets zwaarder klinkt dan de bariton. Ook de tuba heeft een zachte klank en is het laagst klinkende instrument uit de koperfamilie.

Wil je eens zien en horen hoe deze instrumenten er echt uitzien en klinken? Klik hieronder voor een filmpje:

Hoe worden deze instrumenten bespeeld?

Het zijn instrumenten waar u lucht in moet blazen via een mondstuk. De klank wordt voortgebracht door de lippen die trillen. Deze trilling wordt versterkt door het instrument en komt uiteindelijk via de klankbeker naar buiten. De vingertoetsen zorgen ervoor dat de buis van het instrument verkort (hogere tonen) of verlengd (lagere tonen) kan worden.

Hoe kan ik een eufonium, bariton of tuba meenemen?

Het instrument zit opgeborgen in een beschermkist. Er bestaan handige draagzakken waarmee u het instrument op de fiets mee kan nemen.

Hoeveel kost zo’n eufonium, bariton of tuba?

De prijs varieert tussen 600 en 1800 euro.

Kan ik een eufonium, bariton of tuba huren?

Deze instrumenten kunt u niet huren in de academie. U kunt proberen via een muziekvereniging of een muziekwinkel een instrument te huren.

Zou ik een eufonium, bariton of tuba kunnen bespelen?

Het spelen van een koperen blaasinstrument stelt geen speciale voorwaarden. Wel moet u over een zekere kracht in de lippen beschikken. 

Speel ik enkel klassieke muziek op het eufonium, bariton of tuba?

Op een eufonium, bariton of tuba kunt u in vrijwel alle muziekgenres musiceren: van klassiek over pop, rock, funk, blues, Zuid-Amerikaanse ballads, jazz …

Waar kan ik terecht als eufonium-, bariton- of tubaspeler?

In de academie bent u welkom in de samenspelgroepen en het instrumentaal ensemble. Buiten de academie is de keuze onbeperkt: symfonische (jeugd)orkesten, harmonieorkesten, fanfares, kamermuziekensembles (ook voor liefhebbers!) en allerlei pop-rock & jazz-formaties.

Wist u dat …

… het eufonium, bariton of tuba niet luid hoeven te klinken. Eigenlijk klinken ze zelfs zachter dan een piano. Er bestaan goedkope dempers, die het geluid bijzonder sterk reduceren. Handig als u op een appartement woont.