Doedelzak

Een doedelzak is net als de hobo of de fagot een dubbel rietinstrument. Alleen heeft de doedelzak een beetje een gekke vorm door de zak waaraan verschillende pijpen bevestigd zijn. De zak dient als luchtreservoir om verschillende pijpen tegelijkertijd te laten klinken.

U hebt enerzijds de speelpijp, die wordt aangeblazen door een dubbel riet. De speelpijp wordt ook wel schalmei genoemd. Door lucht in het rietje te blazen, ontstaat de klank. Daarnaast heeft een doedelzak één of meerdere brompijpen of bourdons. Deze geven de constant zoemende, brommende klank.

Wil je eens zien en horen hoe dit instrument er echt uitziet en klinkt? Klik hier voor een filmpje.

Hoe wordt de doedelzak bespeeld?

Door lucht in de zak te blazen wordt er voldoende druk opgebouwd om de verschillende pijpen tegelijkertijd aan het spelen te brengen. Door uw vingers op de schalmei te verzetten krijgt u verschillende tonen en kunt u een melodie spelen.

Hoe kan ik een doedelzak meenemen?

Het instrument kunt u handig demonteren zodat het niet groot meer is en wegsteken in een koffer of tas.

Hoeveel kost een doedelzak?

Een goede studiedoedelzak kost tussen 1.000 en 1.500 euro. Tweedehands vindt u soms ook goede instrumenten, maar raadpleeg steeds uw leerkracht alvorens tot een aankoop over te gaan.

Kan ik een doedelzak huren?

In de academie kunt u een doedelzak ontlenen voor drie schooljaren (afhankelijk van de beschikbaarheid). De huurprijs is 31 euro per schooljaar.

Speel ik enkel folkmuziek op de doedelzak?

Een doedelzak hoort u in barokmuziek, oude muziek, folkmuziek, soms zelfs in jazz of pop. Sting gebruikt heel wat doedelzak in zijn muziek.

Waar kan ik terecht als doedelzakspeler?

In de academie kunt u deel uitmaken van samenspelgroepen. Verder kunt u buiten de academie een folkgroep oprichten of deelnemen aan de doedelzak big band (de grote Kornemuze).

Is de doedelzak moeilijk te bespelen?

In het begin kan het soms moeilijk starten zijn op een doedelzak. Als u genoeg oefent, kunt u al gauw enkele leuke liedjes spelen.