Blokfluit

De blokfluit werd al in de middeleeuwen bespeeld. Hiermee is het niet enkel een van de oudste instrumenten, maar ook een van de meest bespeelde instrumenten ter wereld (na de piano). De blokfluit wordt meestal in klasverband bespeeld in de lagere/middelbare school. Om dit instrument mooi te leren bespelen, kunt u individuele lessen nemen, bijvoorbeeld aan de muziekacademie. De blokfluit heeft hetzelfde bereik als de menselijke stem. De blokfluitenfamilie is daarom ook ingedeeld in vier hoofdtypes: sopraan, alt, tenor en een bas.

Wil je eens zien en horen hoe dit instrument er echt uitziet en klinkt? Klik hier voor een filmpje.

Hoe wordt een blokfluit bespeeld?

U start meestal met de sopraanblokfluit. Als uw handen groot genoeg zijn, mag u met de iets grotere altblokfluit aan de gang. Klank maakt u door lucht in het mondstuk te blazen. Tegelijkertijd drukt u met de vingers enkele gaten dicht, zodat de tonen hoger of lager gaan klinken.

Hoe kan ik een blokfluit meenemen?

De blokfluit is een lichtgewicht. In een aangepast kistje kan hij makkelijk mee in de rugzak. Dat geldt ook voor de grotere modellen, die in drie delen uit elkaar genomen worden.

Hoeveel kost een blokfluit?

De prijs van een goede sopraanblokfluit ligt rond de 100 euro. Als u overweegt om een instrument aan te schaffen, kunt u best raad vragen aan uw leraar. Gezien de kostprijs wordt dit instrument niet verhuurd.

Welke muziek kan ik op blokfluit spelen?

Alle muziek die gezongen kan worden, klinkt ook mooi op de blokfluit. We spelen barokmuziek, hedendaagse muziek, songs van bekende Disney-films en liedjes uit musicals. Ook popmuziek komt aan bod.

Waar kan ik terecht als blokfluitist?

In de academie wordt er in de eerste plaats veel samengespeeld. Zelfs in de individuele les, speelt u nooit zonder begeleiding (piano, klavecimbel, orgel, blokfluit). De leerlingen spelen ook veel samen met elkaar: in duo en in trio. Na enkele jaren (middelbare graad) komen ze samen in een heus blokfluitconsort met tenor en basblokfluiten. Er wordt ook vaak opgetreden in de academie: of u nu 1 jaar of 5 jaar les volgt, iedereen mag het podium op om te laten horen wat hij kan.