Accordeon - Diatonische accordeon

Als u kiest voor accordeon, kan u een keuze maken tussen

  • Accordeon
  • Diatonische accordeon

Accordeon

Met rechts ‘een melodiezijde’ en links ‘een baszijde’ klinkt een accordeon alsof er een heel orkest op u schoot staat. Dit handig draagbare instrument kan u overal mee naartoe nemen om een leuke, unieke sfeer te creëren.

Wilt u eens zien en horen hoe dit instrument er echt uitziet en klinkt? Klik hier voor een filmpje.

Hoe wordt een accordeon bespeeld?

De rechterhand speelt de melodie, terwijl de linkerhand begeleidt met diepe bassen of akkoorden. Om geluid te maken trekt of duwt u aan de blaasbalg. De verschillende knopjes zorgen voor hoge en lage tonen.

Hoe kan ik een accordeon meenemen?

Accordeons zijn er in verschillende maten en gewichten. U kunt het instrument eenvoudig overal mee naartoe nemen in een koffer (voorzie een accordeonwagentje) of een handige rugzak.

Kopen of huren?

Onze academie heeft heel wat huurinstrumenten ter beschikking voor jonge starters. U kunt die 4 jaar huren, daarna kan u uw eigen instrument kopen of verder huren in een muziekwinkel. Als u een nieuw instrument aanschaft kan u altijd op het advies van de leerkracht rekenen.

Voor een nieuw instrument betaalt u tussen de 1500€ en 3000€, afhankelijk van de kwaliteit en de opties.

Speel ik enkel klassieke muziek als accordeonist?

Accordeon hoort u vaak in folk- en zigeunermuziek. Toch kan u er alle kanten mee uit: van klassiek tot pop. De leerkrachten staan open voor uw suggesties en helpen u graag verder met uw favoriete muziek.

Waar kan ik terecht als accordeonist?

Accordeon is zeker geschikt voor solo-concerten. 

Maar u kan ook zowel in de academie (in het accordeonensemble) als in verschillende amusementsorkesten terecht.

Vaak ontstaan er leuke vriendschappen in de klas, waarmee u kleine ensembles kan vormen. De leerkrachten zetten u hier graag mee op weg.

Diatonische accordeon

De trekzak, trekharmonica, harmonica of diatonische accordeon is een bisonore knoppenaccordeon. Dat wil zeggen dat wanneer u een knop indrukt en trekt of duwt, u een andere toon verkrijgt. Daarom is deze accordeon kleiner en makkelijk wendbaar. 

Wilt u eens zien en horen hoe dit instrument er echt uitziet en klinkt? Klik op onderstaande link voor een filmpje.

In de lessen diatonische accordeon neemt u zowel uw individuele spel als het samenspel onder handen. U leert hoe u een melodie mooier kunt spelen, welke techniek daarvoor nodig is, hoe u een melodie kunt variëren, versieren en begeleiden, hoe u een tweede stem, intro of outro maakt en hoe u beginnend kunt improviseren. Kortom, u gaat op ontdekking, duikt in de muziek en gaat er creatief mee om. U leert zowel op het gehoor als van een partituur spelen. Op die manier leert u de noten op het klavier kennen en er de logica in vinden.

Kunt u al spelen? Dan bent u welkom om uw speelniveau op te krikken, nieuwe muziek te leren kennen, nieuwe technische vaardigheden te verwerven en samen met anderen te spelen. Bent u geïnteresseerd in folkmuziek? Spreekt de ronde weemoedige en soms scherp opzwepende klank van de diatonische accordeon u aan? Kom dan gerust eens langs voor een vrijblijvend praatje.

Lesgeefster Hilke Bauweraerts is als het ware in de folk geboren. Op haar vijftiende begon zij de diatonische accordeon te spelen, nadat ze al andere instrumenten speelde. Haar eerste folkgroep was Sakura, nadien speelde zij in Aidreann en Duo Brabants Bauweraerts. Momenteel is ze actief in Hidrae en Duo Bauweraerts Van Hees. Zij geeft les op diverse scholen en voor diverse organisaties.