12 Seasons Unlocked

Delejan Brynaert - viool,
Kris Stroobants dirigeert het Frascati Kamerorkest

De Vier Jaargetijden van Vivaldi is ontegensprekelijk een van de meest gekende werken uit de klassieke muziek en blijft ook vandaag uiterst geliefd. Het is dan ook niet verwonderlijk dat verschillende hedendaagse componisten zich nog steeds laten inspireren door Vivaldi’s werk. Frascati brengt zowel de minimalistische interpretatie van Max Richter als het Four Seasons of Buenos Aires, gecomponeerd door Astor Piazzolla.


Zoals Vivaldi de 18e eeuw werd binnengeloodst dankzij zijn verrassende compositiestijl, zo leidt Frascati de nieuwe tijd in met een gloednieuwe concertbeleving.
Door middel van camera’s en artificiële intelligentie wordt de emotionele beleving van het publiek in kaart gebracht. Dirigent Kris Stroobants gaat hiermee live aan de slag.
Als opwarmer krijgen de toeschouwers eerst de kans om kennis te maken met de technologie.
De beleving van het publiek na het spelen van het eerste stuk “La Folia” bepaalt welk seizoen eerst gespeeld zal worden. Is dit bijvoorbeeld de herfst, dan zullen delen van de 3 componisten gespeeld worden die de herfst betreffen. Na het 1e seizoen wordt opnieuw de beleving van het publiek gebruikt om te bepalen welk 2e seizoen nu gespeeld wordt. Zo krijgen alle 4 seizoenen hun beurt. Tijdens de “seizoenswisselingen” wordt aan het publiek getoond hoe en waarom die keuze gemaakt wordt aan de hand van de gemeten “emotiemeting” en een flowdiagram met de mogelijke keuzes.

Naast de muziek zijn er ook door Artificial Intelligence gegenereerde beelden die via projectie aangeven welk seizoen van welke componist gespeeld wordt. De drie componisten hebben een herkenbare beeldstijl.Melancholie past bij de winter, terwijl de opzwepende tonen van de lente het hart sneller doen slaan. Brengt de hoogzomer vreugde en rust, dan tovert een verhoogde spanning de woelige, winderige herfst tevoorschijn. Wordt het een lange zomer en een korte, krachtige winter of net omgekeerd? Net zoals het onmogelijk is om het weer te voorspellen, wordt iedere voorstelling een unieke, interactieve performance.


Met 12 Seasons Unlocked zorgt Frascati voor een wereldprimeur.


Bron: UiTinVlaanderen.be

Locatie
CC 't SchalikenGrote Markt 35 2200 Herentals
Date
Organisatie
Frascati Symphonic
Genres
Klassieke muziek
Thema
Concert
 
Leeftijd
-
Contact
Adres
Frascati SymphonicTiensevest, 60 3000 Leuven
E-mailadres
office@frascatisymphonic.com