Dementie: EHBD-trolley in de bib

Zit je met veel vragen over dementie?  In de bib van Herentals kun je een EHBD-trolley ontlenen, dat is een rugzak vol informatie over dementie.

Wat is een EHBD-trolley?

Heb jij of iemand in je omgeving de diagnose "dementie" gekregen?  Of is er een vermoeden van dementie?  Dan zit je ongetwijfeld met veel vragen over de ziekte zelf, over het verloop van de ziekte, over de hulp die je kunt vragen.   Dankzij de "eerste hulp bij dementie"-trolley kun je thuis op een rustige manier dit thema verkennen.

De EHBD-trolley is een rugzak die de bibliotheek van Herentals samen met het OCMW heeft samengesteld.  EHBD staat voor Eerste Hulp bij Dementie en dient als een eerste kennismaking met dit thema.  De trolley bundelt een selectie van 10 materialen en wil de zoektocht naar informatie makkelijker maken voor de gebruiker.

Wat zit er in de EHBD-trolley?

Dementie treft niet alleen de persoon zelf, maar heeft ook een invloed op de omgeving van de persoon met dementie.  Daarom is er gekozen om een ruim pakket informatie samen te stellen:

  • informatieve boeken over dementie
  • getuigenissen van naasten
  • kinderboeken over het thema dementie (voor verschillende leeftijden)
  • dvd en muziek cd
  • brochures
  • verwijzing naar websites
  • overzicht van andere boeken over dit thema in de collectie van de bib,…

Voor wie is de EHBD-trolley?

De EHBD-trolley is bestemd voor iedereen die met dementie te maken heeft: mensen met dementie, de kinderen, kleinkinderen, mantelzorgers en overige belangstellenden.

Hoe haal je de EHBD-trolley in huis?

De EHBD-trolley ontleen je in de bib van Herentals.  Daarvoor moet je lid zijn van de bibliotheek. Er zijn 2 EHBD-trolleys in de bib.  

De trolley bevat meerdere materialen, maar wordt geteld als 1 ontlening.  Je kan de trolley 3 weken uitlenen en deze termijn kan 2x verlengd worden indien de trolley niet gereserveerd is. Voor het ontlenen van de trolley ga je naar de infobalie op het gelijkvloers.  Onze medewerkers lenen hem graag uit.  De trolley past niet in onze inleverschuif en kan enkel tijdens de openingsuren binnen gebracht worden.  In de trolley zit een document dat je wegwijs maakt in het gebruik ervan. Als er materialen ontbreken of beschadigd zijn, verloopt het volgens de normale procedure van ons reglement. De trolley moet je na gebruik ook teruggeven aan de baliemedewerkers.  Zij kijken de trolley na en leveren hem in.

Naast de EHBD-trolley heeft de bib nog een ruim assortiment aan materiaal over dementie.  Je kunt de catalogus van de bib thuis gemakkelijk bekijken op www.bibliotheek-herentals.be.