Zang

De stem is een instrument dat in ons lichaam zit. De ontwikkeling van de stem loopt samen met de groei en de veranderingen van het lichaam. De stemmen worden ingedeeld in vier hoofdgroepen:
 
  • sopraan (hoge vrouwenstem)
  • alt (lage vrouwenstem)
  • tenor (hoge mannenstem)
  • bas (lage mannenstem)
Hoe zing ik?
 
De lucht wordt via de stembanden in trilling gebracht, waardoor er klank ontstaat. Zang is een zeer persoonlijk ‘muziek-instrument’. Iedere stem heeft zijn eigen kenmerken en karakter. Zo kan een stem helder, zwaar of scherp zijn. Door dergelijke verschillen kunnen we horen van wie een stem is.
 
Kan ik zingen?
 
Iedereen kan leren zingen met zijn eigen, unieke stem. De beste voorbereiding op de cursus ‘zang’ is een opleiding in een goed kinderkoor waar verantwoord wordt omgesprongen met jonge stemmen.
 
Hoe neem ik mijn stem mee?
 
U neemt u stem altijd mee, daarom moet u ze koesteren en met veel liefde behandelen.
 
Hoeveel kost een stem?
 
De stem is onbetaalbaar en niet te vervangen. Stemhygiëne is daarom zeer belangrijk.
 
Zing ik enkel klassieke aria’s?
 
In alle mogelijke muziekstijlen speelt de stem een belangrijke rol: klassieke muziek, volksmuziek, musical, pop, jazz, …
 
Welke mogelijkheden heb ik als zanger(es)?
 
Binnen de academie is er een koor en een vocaal ensemble waarin u kunt meezingen. Ook in de afdeling JaLM (Jazz en Lichte Muziek) kan men zangers gebruiken. Buiten de academie zijn de mogelijkheden onbeperkt. Er zijn koren en ensembles in verschillende stijlen. U vindt altijd wel een groep die u past.