Accordeon - Diatonische accordeon

Als je kiest voor accordeon, kan je een keuze maken tussen
  • Accordeon
  • Diatonische accordeon

Accordeon

Het accordeon heeft rechts ‘een melodiezijde’ en links ‘een baszijde’. Deze twee kanten zijn verbonden door een uitrekbare balg. 
 
Wil je eens zien en horen hoe dit instrument er echt uitziet en klinkt? Klik hier voor een filmpje.
 
Hoe wordt een accordeon bespeeld?
 
De rechterhand speelt meestal de melodie, terwijl de linkerhand begeleidt met diepe bassen of akkoorden. Om geluid te maken trekt of duwt men aan de blaasbalg. De verschillende knopjes zorgen voor hoge en lage tonen.
 
Is het moeilijk om een accordeon te bespelen?
 
Hebt u voldoende tijd om elke dag 30 minuten te oefenen? Dan is er veel mogelijk! Een moeilijkheid bij dit instrument is dat u tegelijkertijd in fa- en solsleutel leert lezen (zoals bij piano), maar met een beetje inzet vlot dat vrij goed.
 
Hoe kan ik een accordeon meenemen?
 
Vermits het accordeon vrij zwaar is (tot 20 kg), komen de meeste leerlingen met de auto naar de academie. Vaak wordt een accordeonwagentje gebruikt om u te voet te verplaatsen. Er bestaan ook draagzakken, zodat u het instrument eventueel op de fiets kan meenemen. Maar wees dan wel heel voorzichtig!
 
Kopen of huren?
 
Een degelijk studie instrument kost nieuw ongeveer 3.000 euro. Of u nu koopt of huurt, doe het steeds in samenspraak met uw leraar!
 
Speel ik enkel klassieke muziek als accordeonist?
 
Het accordeon is vooral populair in de volksmuziek. Toch kunt u er alle stijlen op spelen: bv klassiek (Händel, Scarlatti, ...), folklore (wals, tango, ..), jazz enz. Voor elk wat wils dus!
 
Waar kan ik terecht als accordeonist?
 
In de academie bent u welkom in het accordeonensemble, dat regelmatig concerten verzorgt. De meeste leerlingen die afgestudeerd zijn, blijven lid van dit ensemble. Naast de academie kunt u terecht in verscheidene amusementsorkesten, ook solo-optredens vallen goed in de smaak. En een groot voordeel van accordeon is dat u het overal mee naar toe kunt nemen, en eigenlijk onmiddellijk als een heel ‘orkest’ klinkt. Een leuke sfeer verzekerd.

Diatonische accordeon

De trekzak, trekharmonica, harmonica of diatonische accordeon is een bisonore knoppenaccordeon. Dat wil zeggen dat wanneer u een knop indrukt en trekt of duwt, u een andere toon verkrijgt. Daarom is deze accordeon kleiner en makkelijk wendbaar. 

Wil je eens zien en horen hoe dit instrument er echt uitziet en klinkt? Klik op onderstaande link voor een filmpje.

In de lessen diatonische accordeon neemt u zowel uw individuele spel als het samenspel onder handen. U leert hoe u een melodie mooier kunt spelen, welke techniek daarvoor nodig is, hoe u een melodie kunt variëren, versieren en begeleiden, hoe u een tweede stem, intro of outro maakt en hoe u beginnend kunt improviseren. Kortom, u gaat op ontdekking, duikt in de muziek en gaat er creatief mee om. U leert zowel op het gehoor als van een partituur spelen. Op die manier leert u de noten op het klavier kennen en er de logica in vinden.
 
Kunt u al spelen? Dan bent u welkom om uw speelniveau op te krikken, nieuwe muziek te leren kennen, nieuwe technische vaardigheden te verwerven en samen met anderen te spelen. Bent u geïnteresseerd in folkmuziek? Spreekt de ronde weemoedige en soms scherp opzwepende klank van de diatonische accordeon u aan? Kom dan gerust eens langs voor een vrijblijvend praatje.
 
Lesgeefster Hilke Bauweraerts is als het ware in de folk geboren. Op haar vijftiende begon zij de diatonische accordeon te spelen, nadat ze al andere instrumenten speelde. Haar eerste folkgroep was Sakura, nadien speelde zij in Aidreann en Duo Brabants Bauweraerts. Momenteel is ze actief in Hidrae en Duo Bauweraerts Van Hees. Zij geeft les op diverse scholen en voor diverse organisaties.
diatonische accordeon