Verbod watergebruik kanaal Bocholt-Herentals

Blauwalgen in het kanaal

Op 9 augustus onderzocht de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) stalen uit het kanaal Bocholt-Herentals aan sluis 7 en 8 in Geel. Ook in deze stalen vond de VMM potentieel toxische blauwalgen (Cyanobacteriën).

Als gevolg hiervan vaardigt waarnemend gouverneur Bram Abrams een nieuw politiebesluit uit. Het besluit is van toepassing op het hele kanaal Bocholt-Herentals. Het besluit verbiedt het gebruik van het water uit het kanaal voor:

  • het besproeien van landbouwgewassen
  • het drinkwater van vee
  • waterrecreatie zoals zwemmen, kajakken, kanovaren, vissen, waterski, wakeboarden,...

Pleziervaart is toegestaan.

Update 10 augustus 2018

Op 10 augustus nam de VMM stalen op het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten in Ravels en Arendonk. Ook hier werden gezien blauwalgen. Waarnemend gouverneur Bram Abrams vaardigde daarom een nieuw politiebesluit uit. Dit politiebesluit behoudt het verbod op watergebruik voor veeteelt, landbouw en zachte waterrecreatie.

Update 24 augustus 2018

Op 21 augustus nam de VMM stalen op het kanaal Dessel-Kwaadmechelen te Mol. Ook hier werden blauwalgen vastgesteld. Waarnemend gouverneur Bram Abrams vaardigde daarom een nieuw politiebesluit uit. Dit politiebesluit behoudt het verbod op watergebruik voor veeteelt, landbouw en zachte waterrecreatie.

Update 21 september 2018

Het verbod op gebruik van water en zachte recreatie is opgeheven.