Stad Herentals laat regenbogen schijnen

Gepost op maandag 17 mei 2021

17 mei 2021 is internationale dag tegen homo- en transfobie. Op deze dag vragen we speciale aandacht voor de sociale onwenselijkheid van discriminatie en geweld op basis van seksuele oriëntatie. We vieren dan ook genderdiversiteit.

Hoewel de Belgische wetgeving bescherming biedt tegen discriminatie en geweld, moeten we vaststellen dat de realiteit voor de LGBTQ+ gemeenschap vaak nog anders is.

Einde maart werd in Herentals de regenboogvlag aan het administratief centrum verbrand. Deze daad van vandalisme bracht heel wat reactie teweeg bij zowel het bestuur als de burgers van Herentals, Noorderwijk en Morkhoven.

Eén van hen was Gert Mannaerts, inwoner van Morkhoven. Hij vroeg het Herentalse bestuur  om een regenboogzebrapad te voorzien in Herentals om het thema onder de aandacht te brengen.

Herentals is een stad waar ieder zich welkom en vrij mag voelen, daarom gaan we nog wat verder. De regenboogloper wordt uitgerold voor het stedelijk administratief centrum, zodat we alle Herentalse burgers in al hun diversiteit een warm welkom mogen heten. Ook de vier andere gemeenten van Neteland rollen een regenboogloper uit in solidariteit met onze stad.

We geven onze stad kleur door de officiële regenboogvlaggen- en banieren met opschrift “Samen tegen homo- en transfobie” te laten wapperen in Herentals, Morkhoven en Noorderwijk en ook online.

Tot slot werden er in het centrum van Herentals, Noorderwijk en Morkhoven regenboog gevelbanken geïnstalleerd. Daarmee willen we onze inwoners uitnodigen om stil te staan bij het thema, in dialoog te gaan met elkaar en tot verbinding te komen.

Ook Gert benadrukt dat anno 2021 de strijd voor de LGBTQ+ community nog niet gestreden is er nog steeds een taboe leeft rond deze thema’s. “Uit de kast komen omtrent je geaardheid of genderidentiteit vraagt in eerste plaats een interne strijd, nadien voer je ook nog de strijd om aanvaard te worden in je eigen gezin en de maatschappij. Dat is een heel moeilijke periode voor velen.”

Met deze acties willen we blijvend aandacht vragen voor het thema en de start inzetten van een krachtig beleid omtrent gelijke kansen, zodat ook in de toekomst ieder individu zich vrij en welkom mag voelen in Herentals.

Worstel je zelf met vragen omtrent seksuele oriëntatie of gender? Of wil je discriminatie op basis van deze thema’s melden? Neem dan contact op met Lumi. (www.lumi.be)