Sint-Jansstraat wordt een schoolstraat

De voorbije jaren kreeg de stad verschillende meldingen over de verkeersonveiligheid in de buurt van de scholen in de Scheppersstraat en de Ieperstraat. De meeste meldingen gingen over de verkeersonveiligheid in de Sint-Jansstraat, waar bij het begin en het einde van de schooldag een grote stroom fietsers in conflict komt met het autoverkeer. Om de verkeersveiligheid te verbeteren, besliste het stadsbestuur, in overleg met de scholen, om van de Sint-Jansstraat een schoolstraat te maken.
 
Wat is een schoolstraat?
 
In een schoolstraat mag de straat bij het begin en het einde van de schooldag voor een korte tijd enkel gebruikt worden door fietsers en voetgangers. Zo kunnen zij op een veilige manier op school aankomen of weer vertrekken naar huis. In verschillende andere schoolomgevingen (zoals de Wijngaard, (W)onderwijs, …) wordt het systeem van de schoolstraat al met succes toegepast. 
 
Proefopstelling
 
Omdat het invoeren van een schoolstraat een grote impact kan hebben op de directe omgeving, beslist de stad om dit eerst enkele weken uit te testen met een proefopstelling. Zo kan er nog bijgestuurd worden om uiteindelijk tot de beste oplossing te komen voor iedereen. 
 
Wanneer?
 
  • Bij het begin van de schooldag, tussen 8.15 uur en 8.30 uur
    • van 4 november tot en met 20 december 2019
  • Bij het einde van de schooldag, tussen 15.35 uur en 15.50 uur (op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag) en tussen 12.05 uur en 12.20 uur (op woensdag)
    • van 4 november tot en met 6 december 2019 (Deze periode is korter vanwege de examenperiode.) 
Parkeren aan Carrefour en Aldi
 
De stad vraagt aan de leerlingen en het personeel van de scholen om zoveel mogelijk te voet of met de fiets naar school te komen. Wie toch met de auto komt, kan parkeren op de parkeerterreinen van Carrefour of Aldi aan de Noorderwijksebaan. Deze bevinden zich op twee minuten wandelen van de schoolomgeving. Het stadsbestuur dankt Carrefour en Aldi om mee te werken aan een veilige schoolomgeving door hun parkeerterreinen ter beschikking stellen.
 
Opmerkingen?
 
Eind december loopt de proefperiode af en wordt de schoolstraat geëvalueerd. Hebt u opmerkingen, verbetersuggesties, positieve of negatieve reacties over de schoolstraat, bezorg ze dan aan het stadsbestuur via info@herentals.be.