Schip zinkt op Albertkanaal na aanvaring

Deze ochtend is een binnenschip gezonken op het Albertkanaal na een aanvaring met een ander binnenschip. De hulpdiensten waren snel ter plaatse.

Het gezonken binnenschip bevat 800 ton kunststofmest. Het gaat om kunstmeststof dat in gewone tuinen kan gebruikt worden. Het kunstmeststof is ingekapseld in de romp van het schip en de luiken van het schip zijn toe. Een zeer beperkte hoeveelheid van het kunstmeststof is in het water gesijpeld, maar er is geen gevaar voor de volksgezondheid.

Water-link (het vroegere AWW) dat verantwoordelijk is voor het drinkwater in de provincie Antwerpen, is op de hoogte en kan de nodige maatregelen nemen.

Het gezonken schip zal zo snel mogelijk geborgen worden. Hier kan ook nog een deel van de lading bij vrijkomen. De nodige experten van de meststoffenfabrikant zijn aanwezig.

Het scheepvaartverkeer is op dit moment ernstig verstoord.

Update 13 november 2018

  • Een bergingsfirma is ondertussen ter plaatse geweest om de eerste noodverrichtingen uit te voeren, zoals het in kaart brengen van de schade en het afdichten en veiligstellen van het schip. Ondertussen is beurtelings verkeer terug mogelijk op het Albertkanaal.

Update 23 november 2018

  • Het gezonken binnenschip veroorzaakt volgens drinkwatermaatschappij Water-linkverontreiniging van het kanaalwater. Het schip bevat kunstmest. Er werd geen lek vastgesteld en aanvankelijk leek er een impact te zijn op het water. Enkele dagen geleden liepen de ammoniumwaarden toch op. Water-Link stelt dat het water gewoon drinkbaar blijft, maar dat er wel geur- en smaakwijzigingen kunnen zij. 
  • Wanneer de lading uit het schip verwijderd is, kan ook het schip zelf in de loop van volgende week worden geborgen.