×

​Overlegcomité voert strenge maatregelen in

Gepost op woensdag 24 maart 2021
Kappers sluiten, winkelen op afspraak, kleinere buitenbubbel

Het Overlegcomité kwam vanmorgen opnieuw samen om extra maatregelen te nemen in de strijd tegen het coronavirus. Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames is alarmerend waardoor het comité vandaag met spoed bijeen kwam.

Deze nieuwe maatregelen gaan in vanaf zaterdag 27 maart en gelden vier weken:

  • Niet-essentiële winkels zijn enkel open op afspraak. U mag met maximaal twee personen naar een afspraak komen. In grote winkels mogen maximaal 50 mensen tegelijk aanwezig zijn.
  • Kappers, schoonheidssalons en andere niet-medische contactberoepen moeten sluiten.
  • U mag maximaal met 4 personen buiten afspreken. 
  • De lessen in het lager, secundair en hoger onderwijs worden opgeschort vanaf maandag 29 maart. Bedoeling is dat scholen na de paasvakantie op 19 april weer open kunnen.
  • Kleuterscholen blijven open.

De maatregelen die vorige week vrijdag werden aangekondigd, blijven van kracht:

  • Jeugdkampen en buitenschoolse activiteiten voor jongeren tot en met achttien jaar mogen enkel doorgaan zonder overnachting en in kleinere groepen van maximaal 10 kinderen. Voor jongeren vanaf 13 jaar moeten de activiteiten verplicht buiten plaatsvinden.
  • Telewerk blijft verplicht. Deze maatregel moet nog strikter nageleefd worden. Er komen sneltesten voor werknemers in risicovolle sectoren die niet van thuis uit kunnen werken, denk maar aan politie- en brandweermannen, postbodes en douaniers. Er wordt ook strenger gecontroleerd.
  • In het weekend en tijdens schoolvakanties mogen personen ouder dan 12 jaar op de trein alleen de zitplaatsen aan het raam gebruiken. Voor kinderen jonger dan 12 jaar wordt er een uitzondering gemaakt.

De avondklok van middernacht tot 5 uur ‘s ochtends, het verbod op niet-essentiële reizen en andere maatregelen blijven behouden

Enkel door nu even een stapje terug te zetten en ons strikt aan de maatregelen te houden, kan de vooropgestelde heropening van de scholen op 19 april en de horeca op 1 mei gevrijwaard blijven. Beperk je sociale contacten, hou afstand van anderen en draag waar nodig een mondmasker. Het Overlegcomité volgt de situatie op de voet op en grijpt in - met versoepelingen of verstrengingen - zodra dit mogelijk of nodig is.