Ophokplicht voor pluimvee

Gepost op donderdag 25 november 2021

Op meerdere plaatsen in ons land is vogelgriep aangetroffen bij wilde vogels. Die dragen de zeer besmettelijke, pijnlijke en dodelijke ziekte via hun uitwerpselen gemakkelijk over op pluimvee en andere vogels. Om de wilde vogels uit uw kippenren of vogelhok te houden, moet u al uw pluimvee ophokken of afschermen.

Het afschermen kan gebeuren door de dieren op te sluiten in hun hok of in een gebouw. Het is ook mogelijk om de dieren buiten te houden, op voorwaarde dat hun terrein of een deel van het terrein zowel langs de zijkanten als langs boven met gaas of netten afgesloten wordt van wilde vogels. De mazen van het gaas of het net mogen ten hoogste 10 cm groot zijn, zodat wilde vogels ter grootte van een eend er niet doorheen kunnen. Een ondoordringbare dakbedekking is niet verplicht, maar wordt toch aangeraden.

Daarnaast moet u al uw vogels binnen voederen en het drenken, zodanig dat contact met wilde vogels onmogelijk is. U mag daarbij geen oppervlaktewater of water dat toegankelijk is voor wilde vogels als drinkwater geven.

Loopvogels en andere vogels (sportduiven, roofvogels, siervogels, …) moeten voorlopig niet afgeschermd worden.

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) benadrukt dat er geen risico is wat betreft de consumptie van pluimveevlees en eieren. U kan dus zonder problemen de eieren van uw dieren verder blijven gebruiken.

U kan voor verdere informatie de website van het FAVV raadplegen op www.favv-afsca.fgov.be/dierengezondheid/vogelgriep/. U vindt op deze pagina’s ook een korte video, die het belang van de maatregelen onderstreept om uw dieren te beschermen. Deze video is ook rechtstreeks bereikbaar via de link https://www.onderdeloep.be/wil-je-gezond-gevogelte_wij-ook/.