Herentalse handelszaken staan klaar voor shoppers

De Herentalse handelaarsvereniging Handelshart vzw stelt alles in het werk om de shoppers opnieuw fysiek te ontvangen vanaf 11 mei. Het heeft een plan om de veiligheid te garanderen. Met een samenaankoop van mondmaskers en kleurrijke vloerstickers worden de veilige afstand en hygiënemaatregelen nageleefd.
 
Met zondagsopeningen en desgewenst werken op afspraak kunnen klanten maximaal gespreid worden. De klanten kunnen rekenen op leuke extra’s.
 
Het fors uitgebouwde online aanbod blijft ook beschikbaar en wordt complementair. Iets dat online gekocht is, kan bijvoorbeeld vanaf 11 mei in de winkel aangevuld worden met accessoires of bijgesteld.
 
En er is meer: vanaf 9 mei komt er voor de thuisblijvers ook een digitale shopbeleving met Miss België Céline Van Ouytsel en wereldkampioene veldrijden Sanne Cant die een sneak preview geven van de prachtige collecties die op kopers wachten vanaf 11 mei (of nu al online!). 
 
Heel wat zaken kregen al een nieuwe inrichting en etalage. De stad doet daar individuele coachingsessies van retailsexpert Steven Bollé bovenop. Deze expert pimpt de etalages. Geïnteresseerde handelaars kunnen zich aanmelden voor een privé traject. Voor alle handelaars komt er een webinar Hoe pimp ik mijn (fysieke) winkel(ruimte) en etalage? met tips om de winkel nog aantrekkelijker te maken.
 
Ook het stadsbestuur neemt de nodige maatregelen zodat veilig kan geshopt worden. Om op voldoende afstand van elkaar door de winkelstraten te kunnen bewegen, vormen we het kernwinkelgebied om tot een woonerf. Zo kan iedereen elkaar veilig passeren. Voetgangers moeten op een woonerf niet op het voetpad blijven, maar mogen heel de rijbaan gebruiken. De auto is welkom, maar bestuurders moeten hun snelheid aanpassen aan de trage weggebruikers. Er komen extra fietsenstallingen zodat ook het fietsen gepromoot worden. Om de veiligheid te garanderen, is heel de Zandstraat en een deel van de Kerkstraat enkelrichting voor gemotoriseerd verkeer. Voetgangers en fietsers mogen zich wel in beide richtingen verplaatsen.
 
Het gratis parkeerkwartiertje wordt verruimd naar een gratis uur om vlot boodschappen te kunnen doen. Langparkeerders worden bewust geweerd uit het kernwinkelgebied. Om een bestelling of uw take-away maaltijd af te halen op een afgesproken uur, is kort stilstaan (niet parkeren) op de rijbaan trouwens toegestaan. De politie en onze gemeenschapswachten zullen aanwezig zijn om toezicht te doen op deze tijdelijke gewijzigde verkeerssituatie, het parkeerregime en de coronaatregelen.

Aangepaste verkeerssituatie

Om de heropstart van de handelszaken in het stadscentrum veilig te laten verlopen, past de stad het verkeersreglement tijdelijk aan.

  • De Grote Markt, de Zandstraat, de Bovenrij, de Kerkstraat en het Hofkwartier worden omgevormd tot een woonerf. Dit betekent dat er een snelheidsbeperking geldt van 20 kilometer per uur en dat voetgangers op de rijbaan mogen wandelen.
  • Er geldt eenrichtingsverkeer in de Zandstraat (Van de Grote Markt naar de Molenvest) en in de Kerkstraat (van op het parkeerterrein naar de Bovenrij). Fietsers mogen wel in beide richtingen rijden.