×

HerenTAALs stimuleert taalgebruik bij kinderen tijdens spel en vrije tijd

Gepost op dinsdag 22 maart 2022

Herentals zet in op een divers en kwaliteitsvol vrijetijdsaanbod voor alle kinderen. Door een geslaagde samenwerking tussen verschillende stadsdiensten en lokale partners  als Locorotondo en vzw Verhalenweverij, biedt stad Herentals in de zomer een toegankelijk en kwaliteitsvol vrijetijdsaanbod voor alle kinderen. Aanleiding tot deze samenwerking was een subsidie-oproep van het ministerie van onderwijs om ook in de zomervakantie een vrijetijdsaanbod te ontwikkelen dat op een speelse manier inzet op taalstimulering. Het driejarig project kreeg de naam HerenTAALs.

Voor de realisatie van dit aanbod wordt er voortgebouwd op de positieve ervaringen uit de zomers van 2020 en 2021.

  • Kinderen worden op een speelse manier ondergedompeld in de Nederlandse taal. Dit gebeurt op een niet-schoolse, ludieke manier.
  • Er is een gevarieerd zomeraanbod met voor elk kind wat wils, actief en vrij spel, rustig lezen, knutselen, naar verhalen luisteren, …
  • De competenties van medewerkers, vrijwilligers en hoofdanimatoren wat betreft taalstimulering en taalverwerving worden versterkt. In 2021 volgden zij vormingen over taalstimulering en zetten deze actief om tijdens de activiteiten. Ook dit jaar volgen weer vormingen die de zomerwerkingen ten goede komen, maar ook langdurig effect zullen hebben bij de betrokken diensten.
  • De werkingen komen naar verschillende plaatsen in Herentals. Enerzijds komen zij op bezoek in wijken, anderzijds worden burgers warm onthaald bij verschillende partners (bijv. Campus Spiegelfabriek, De Dorpel, De boekerij, Moktamee, het wijkgezondheidscentrum, …). 
  • De promotie werd uitgebreid naar verschillende kanalen (flyer, stadskrant, sociale media, …). Overal in de stad duiken tijdens de zomer sandwichborden op die aangeven dat dit een locatie is waar of de speelbus of de luisterverhalen naartoe komen.

Zomer 2022

Deze zomer biedt HerenTAALs de mogelijkheid om zowel de speelbus als de luisterverhalen naar uw speelstraat uit te nodigen. Een bakfiets vol verhalen komt dan op maandagavond langs in uw straat. Vrijwilligers van De Verhalenweverij vertellen aan de hand van vertelplaten mooie, grappige en ontroerende verhalen. Wie niet genoeg krijgt van deze verhalen, kan op 7, 14 en 29 juli en 5, 11, 18 en 25 augustus, van 18.30 uur en 19.30 uur, gaan luisteren aan de bibliotheek. De Verhalenweverij verwelkomt trouwens ook enthousiaste vertellers met open armen.

Ook de Speelbus biedt deze zomer via sport en spel extra aandacht aan taal. Deze mobiele speelpleinwerking toert in juli en augustus naar verschillende locaties. Animatoren zorgen voor pret en plezier voor de kinderen uit de buurt. U kan de Speelbus vol sport- en spelmateriaal ook vragen om langs te komen in uw speelstraat. Vraag uw speelstraat en speelbus voor 1 april.

Achter de schermen wordt intussen verder gewerkt om de samenwerking tussen de verschillende stadsdiensten ook op termijn te verduurzamen om tot een divers en kwaliteitsvol vrijetijdsaanbod te komen voor alle kinderen, met de nodige aandacht voor de toegankelijkheid van dit aanbod en een focus op taalstimulering.