Gebruik uw mondmasker correct

Gebruik uw mondmasker correct

Vorige week startte de bedeling van de mondmaskers in de gemeenten van regio Neteland. Bij elk mondmasker stak een handleiding. Er werden zoals aangekondigd wel verschillende soorten mondmaskers verdeeld, aangezien Neteland werkt met verschillende materialen en aanbieders, om zo sneller aan de vraag tot mondmaskers tegemoet te komen.

We merken dat op sociale media en in de pers, naast de vele positieve reacties op de bedeling, ook een aantal negatieve reacties waren. Deze negatieve reacties gingen over de grootte en kwaliteit van de groenblauwe mondmaskers met acht linten die in Herentals en gedeeltelijk ook in Herenthout werden bedeeld. De groenblauwe maskers met de acht linten zijn mondmaskers die door de ziekenhuizen van de regio gebruikt worden. Doordat ze echter niet gebruikt konden worden door zorgverleners in de eerste lijn, schonk het AZ Herentals ze aan de regio Neteland. De mondmaskers zijn immers van zeer goede kwaliteit op het vlak van bescherming tegen besmetting. De stof zelf is wel redelijk fragiel en moet met de nodige voorzichtigheid behandeld worden. Ze kan gewassen en herbruikt worden, tot maximaal vijftig keer. Strijken doet u ze best niet. Strijkt u ze toch, gebruik dan geen stoom. 

Om de onduidelijkheden over de verschillende soorten mondmaskers die Neteland verdeelt, weg te helpen, hebben we een overzicht gemaakt. In dit overzicht vindt u terug welk masker u ontvangen heeft, en welke voor- en nadelen het masker heeft. Op die manier hopen we aan de verschillende vragen tegemoet te komen.  

De regio Neteland is het AZ Herentals, en bij uitbreiding het hele Ziekenhuisnetwerk Kempen, nog altijd zeer dankbaar voor de schenking van de mondmaskers. Op die manier hebben we op zeer korte termijn hoogwaardig beschermingsmateriaal kunnen bieden aan onze burgers. We betreuren het dan ook dat door onwetendheid een beperkte sociale mediastorm is ontstaan, waarbij mensen ons laten weten dat ze de mondmaskers in de vuilnisbak hebben gegooid. We roepen deze mensen op om, indien ze de mondmaskers niet willen gebruiken, ze terug binnen te brengen. Er zijn nog zeer veel noden te voldoen, en wij rekenen op uw burgerzin om deze crisis mee in te dijken.