Folkdag

Op zaterdag 16 maart organiseert de folkafdeling van de academie voor muziek, woord en dans een heuse folkdag.

We starten in de namiddag met twee wervelende workshops waarna we gezellig samen eten. Om 19.30 uur is er een spetterend concert met onder andere Forelle, Là:gɔm, Lies & Jeroen en Skripta. De dag eindigt om 20 uur met een jamsessie.

Alle niveau’s en alle instrumenten zijn welkom om hier aan mee te doen.

Workshops

Samenspel voor kinderen (Jeroen Knapen)
doelgroep: kinderen tot 12 jaar
 
Deze workshop is gespreid over twee uren en richt zich specifiek op de jongste folkies! Samen musiceren en zingen met leeftijdgenootjes, ... hoe gezellig kan een zaterdagnamiddag zijn? Allemaal welkom!
 
Meerstemmigheid in folk of hoe maakt u een tweede stem? (Denis Olaerts)
 
In deze workshop leert u hoe u zelf een tweede stem kunt maken op een bestaande melodie. Wilt u deze workshop volgen, dan is basiskennis van de toonaarden vereist. Neem ook uw instrument en uw favoriete melodie (met partituur) mee. (Maximum aantal deelnemers: 10)
 
Op zoek naar raakpunten tussen oude muziek en folkmuziek (Nadia Bierinckx)
Doelgroep: iedereen die zowel in oude muziek als in folkmuziek geïnteresseerd is
 
Hoe kunnen we oude melodieën gebruiken in folkmuziek? Zijn er raakpunten tussen folk en oude muziek? Wat passen we aan? We vergelijken stijl, akkoorden en versieringen uit beide genres en voeren die uit op ons instrument. (Maximum aantal deelnemers: 14)
 
Murga improvisatie (Amy Merrill)
Doelgroep: iedereen
 
We leren samen een eenvoudige Balkan melodie met begeleiding, ritme, een refrein om mee te zingen en misschien zelfs met danspasjes. Tijdens het optreden laten wij ons stuk aan iedereen horen: een echte sfeermaker!
 
Bulgaarse zang (Liesbeth Verlaet)
Doelgroep: iedereen die graag zijn/haar stem laat horen. 
 
Zingt u graag meerstemmig? Bent u fan van Oost-Europese muziek? Bent u benieuwd welke zangtechnieken Bulgaarse zangers toepassen? Dan is deze workshop iets voor u! Er is geen zangervaring vereist, maar wel een bereidheid om te experimenteren met uw eigen stemgeluid. Op het einde van de avond blazen we iedereen omver tijdens het concert met onze Balkan klanken. Ambiance gegarandeerd!
 
Improviseren voor beginnende spelers (Hilke Bauweraerts)
Doelgroep: iedereen die een stapje wil wagen in de improvisatie, maar nog een beginner is op zijn instrument
 
Improvisatie hoeft niet perse moeilijk te zijn, zolang u maar durft te experimenteren en luistert naar wat klinkt op het moment. We werken eerst vrij om de oren te openen en de muziek te voelen om nadien de ‘tools’ te exploreren die nodig zijn om te leren improviseren op een vast akkoordenschema van een eenvoudige folkmelodie. (Maximum aantal deelnemers: 10)
 
Improviseren voor gevorderde spelers (Hilke Bauweraerts)
Doelgroep: spelers die hun instrument al behoorlijk beheersen, improvisatie ervaring is niet vereist
 
Improvisatie hoeft niet perse moeilijk te zijn, zolang u maar durft te experimenteren en luistert naar wat klinkt op het moment. We werken eerst vrij om de oren te openen en de muziek te voelen om nadien de ‘tools’ te exploreren die nodig zijn om te leren improviseren op een vast akkoordenschema van een folkmelodie. (Maximum aantal deelnemers: 10)

Planning

  • Van 16 tot 17 uur: Workshop 1
  • Van 17.15 tot 18.15 uur: Workshop 2
  • 18.15 uur: Maaltijd
  • 19.30 uur: Concert door leerlingen
  • 20 uur: Jamsessie

Praktisch

  • De toegang tot deze fantastische folkdag is gratis.
  • Drank is verkrijgbaar aan democratische prijzen.
  • Voor de maaltijd kunt u kiezen tussen chili con carne en chili sin carne. U kunt ook zelf eten meebrengen. Voor de chili vragen we 5 euro, ter plekke te betalen. Neem wel uw eigen bord en bestek mee.
  • U bent niet verplicht om aan de workshops deel te nemen, enkel het concert en de jamsessie bijwonen kan ook.